Американският университет в България посреща своите първокурсници от 28 държави

Близо 300 младежи от 28 държави ще посрещне Американският университет в България в неделя.

Сред първокурсниците, избрали да получат висококачествено американско образование в АУБ, е притежателка на 29 златни, сребърни и бронзови медала от олимпади по математика. Българин, който е бил на обучение в научно-образователния космически център на NASA Space Camp в Турция, също ще учи в АУБ, за да получи световно призната диплома.

Списъкът със златни постижения е пъстър: Сред талантливите първокурсници е македонец, спечелил 1-ва награда за най-добра идея и 2-ра награда за най-добър документален филм в Националния филмов фестивал за аматьори в Македония. Компания им правят: българин завоювал две първи, едно второ и едно трето място в национални сътезания по физика; златен медалист от международен турнир по баскетбол в Истанбул; победител във волейболното първенство за младежи в България; носител на златен медал от олимпиада по немски език; първенец по сумо; наградена с медали пианистка и шахматистка; и други.

Следвайки традициите на класическите американски университети, АУБ оценява и подкрепя талантливите си студенти. 77 % от новоприетите българи спечелиха стипендии за четирите си години на обучение в АУБ за показани високи академични резултати. 94 % от новоприетия випуск получи финансова подкрепа от университета, като общата сума е близо 5 000 000 щ.д.

От 20 до 26 август в университета се провежда Седмица за ориентация на новите студенти, през която те се опознават, посещават административните офиси, библиотека „Паница”, спортните съоръжения и компютърните зали, а техни колеги от по-горни курсове им показват най-интересните места в Благоевград. На близо 300-тата студенти, от които 46 са по програми за обмен, ще бъде предоставена и възможността да се регистрират за избраните от тях учебни курсове. Новата академична година за студентите на Американския университет в България ще започне на 27 август 2012 г.