Share |

Лот 3 на магистрала Струма ще е приоритет в пътния сектор

До края на 2015 г. вероятно ще бъдат готови отсечките от магистрала Струма от Долна Диканя до Дупница, от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата

Изграждането на третия лот на магистрала Струма, който е и най-сложен за проектиране и изпълнение, да бъде първият приоритет в пътния сектор през програмния период 2014-2020 г. на Оперативна програма "Транспорт", са решили министрите на днешното си заседание.

От пресцентъра на кабинета припомнят, че към момента са подписани договори и се реализира строителството на лот 1 от магистралата от Долна Диканя до Дупница и на лот 4 от Сандански до Кулата, а за отсечката от Дупница до Благоевград е проведена процедура за възлагане на проектиране и строителство.

С промени в Закона за пътищата беше създадена Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която да подготви и изпълни най-сложната отсечка от аутобана – от Благоевград до Сандански.

Участъкът е с дължина близка до общата дължина на останалите три отсечки и включва Кресненското дефиле. Заради сложността на трасето изграждането му се оценява на почти 1 млрд. евро.

До края на 2015 г. вероятно ще бъдат готови отсечките от магистрала Струма от Долна Диканя до Дупница, от Дупница до Благоевград и от Сандански до Кулата, допълват от пресцентъра на правителствот

eXTReMe Tracker