Share |

Йордан Йовчев прекрати състезателната си кариера

Легендата на българския спорт Йордан Йовчев прекрати състезателната си кариера

Йордан Йовчев стана първият гимнастик в историята с шест олимпийски участия.

"Време е да кажа стига толкова. Мога да продължа, но не виждам смисъл. Няма какво повече да гоня. Следваща Олимпиада? Не е сериозно на 50 години да играя гимнастика. Дори не смятам повече да тренирам", каза Йовчев.

"Датата все още не съм я определил, но един бенефис през ноември ще бъде супер. Ще поканя някои от най-пресните олимпийски шампиони, както и състезатели от подрастващото поколение на българската гимнастика. Иска ми се да направим истински гимнастически празник за хората", добави той.

В Лондон Йовчев зае изключително впечатляващото за възрастта си седмо място във финала на халки. Той е олимпийски вицешампион на същия уред от Атина 2004, когато титлата скандално беше присъдена на представителя на домакините Димостенис Тампакос.

Освен това Йовчев има три бронзови отличия - на халки и земя в Сидни през 2000 г. и на земя в Атина. Българският гимнастик е четирикратен световен шампион и веднъж европейски. Той е спечелил общо 26 отличия от олимпиади, световни и европейски първенства.

Сега той планира да се отдаде изцяло върху работата си като президент на Българската федерация по спортна гимнастика. Йовчев също така ще помага на националния треньор Красимир Дунев.

eXTReMe Tracker