Автомобил на митнически служител беше запален

Автомобил на митнически служител беше запален по време на акция срещу нелегалното разпространение на цигари в столицата. Палежът е извършен вчера, 26 август, следобед в софийския квартал Банишора пред обект, използван за депо за контрабандни цигари.

По оперативна информация на митническото разузнаване и разследване (МРР) на Митница Столична, обектът е следвало да бъде „зареден” с цигари без бандерол, поради което е започнало наблюдение. Тъй като дори необозначените митнически автомобили са вече разпознаваеми за лицата, контрабандиращи и разпространяващи цигари, служителите на МРР на Митница Столична са извършвали наблюдението с личните си автомобили.

Един от митническите служители е паркирал автомобила си на около 80 м. от обекта и е започнал оперативното наблюдение. Около час по-късно автомобилът, марка Опел, е бил подпален. Колата е напълно изгоряла.

По сведения на митническото разследване и разузнаване, лицата, които живеят във въпросния имот, принадлежат към т.н. Омурташка група, контролираща и осъществяваща нелегалното разпространение на цигари на Женския пазар в столицата.
Обектът е известен на митническото разузнаване и разследване от над година и половина. В този период са образувани няколко досъдебни производства, като само от началото на 2012 г, през която митническите служители вече имат разследващи функции, служители на ММР на Митница Столична са извършили три проверки, при които са открити цигари, предназначени за нелегално разпространение. За случаите има образувани досъдебни производства от разследващ митнически инспектор. Собствениците на имота многократно са предупреждавани, че там системно се съхраняват акцизни стоки, които са обект на престъпление.

През последните месеци служители на отдел Митническо разузнаване и разследване на Митница Столична са получавали многобройни и ескалиращи заплахи за саморазправа по време на специализирани акции срещу нелегалното разпространение на цигари в София, а началникът на отдела беше нападнат на Женския пазар.

Въпреки опитът за сплашване и саморазправа с оперативни служители, митничарите от отдел МРР на Митница Столична и в момента извършват специализирана акция на Женския пазар. При нея до момента е разкрито депо с над 20 00 къса цигари без бандерол, в което са открити пистолет и белезници.

По повод палежа директорът на Агенция „Митници” и началникът на Митница Столична категорично заявяват, че вандалският акт, извършен срещу оперативен служител по време на изпълнение на служебните му задължения, е опит за спалшване на всички митнически служители и за криминално блокиране на работата на митническата администрация. Животът, здравето и личното пространство на митническите служители не могат да бъдат залог за изпълнение на служебните им задължения, затова ръководството на митническата администрация очаква нападателите да бъдат своевременно разкрити от компетентните органи и към тях да бъде приложена цялата строгост на закона. „Очакваме държавата да застане зад митническите служители, които безкомпромисно защитават спазването на законите й.”, се казва още в позицията на директора на Агенция „Митници” и началника на Митница Столична.