„Четири лапи” кастрират бездомни животни под Рилския манастир

След участие в продължилия няколко месеца мащабен проект за кастрация на бездомни животни в Украйна, българският екип на „Четири лапи” започва работа и у нас. Първата дестинация за специалистите на международната организац ия за защита на животните е град Рила. От днес в продължение на 5 дни екип от двама ветеринарни лекари, двама фелдшери и двама хващачи на кучета ще кастрира скитащи животни в една от най-малките общини в България. Обработката на животните ще се извършва в мобилна ветеринарна клиника, разположена на територията на бившата ветеринарна лечебница в град Рила.

Методът на работа на „Четири лапи” позволява масова кастрация на голям брой животни в рамките на кратък период от време. Животните се залавят от екип от хващачи и се транспортират до мобилната клиника на организацията. Използвайки съвременна медицинска техника, опитните ветеринарни лекари преглеждат и кастрират животните под пълна упойка, след което ги ваксинират срещу бяс и ги обезпаразитяват. Оперираните животни остават под наблюдение 24 часа, след което се връщат на мястото, откъдето са заловени. Всяко куче, което е било обработено от екипа на „Четири лапи”, може лесно да бъде разпознато по поставената на едното ухо синя пластмасова марка, на която от едната страна е изписано името на организацията, а от другата - идентификационен номер, под който животното е записано в регистър. Номерът на ушната марка се татуира върху другото ухо на кучето, за да може то да бъде идентифицирано дори ако ушната марка бъде свалена. При котките се поставя татуировка на едното ухо, а на другото се изрязва леко връхчето.

Това е трето посещение на „Четири лапи” в гр. Рила. През 2008 и 2010 г. бяха кастрирани общо 310 животни. Освен в града и околните села, екипът на „Четири лапи” ще обработи и животните на територията на Рилския манастир. От светата обител се оплакват, че безотговорни посетители постоянно изоставят домашните си любимци в района, особено по време на големите християнски празници. Още при първата кастрационна кампания през 2008 г. беше проведен разговор с игумена на Рилския манастир и той приветства идеята за хуманно решение на проблема с бездомните животни.