Синдикатите в митниците остро осъждат инцидента със запаления митничарски автомобил

Синдикалната секция на КТ „Подкрепа” в Централното митническо управление и Синдикалната организация на Агенция „Митници” при КНСБ остро осъждат инцидента от 26 август 2012 г., при който беше запален автомобил на митнически служител от отдел ”Митническо разузнаване и разследване” в Митница Столична по време на акция против нелегалното разпространение на цигари в столицата. Подпалването на автомобила на нашия колега не е единствено вандалски акт, но и опит за сплашване на държавен служител с цел възпрепятстване изпълнението на възложените му задачи по противодействие на акцизни нарушения и престъпления.
Служителите в митническата администрация, работещи по противодействието на митническите, валутни и акцизни нарушения и престъпления, извършват високо квалифициран труд, изискващ специални познания, практически умения и натрупан значителен опит. Те работят във високорискова среда, тъй като опитите за сплашване и натиск от страна на засегнатите лица не са изолирани прояви и конкретният инцидент от 26 август т.г. потвърждава отново този факт.
Подкрепяме решимостта на нашите колеги от „Митническо разузнаване и разследване” в Митница Столична да продължат да вършат своята работа независимо от неприятния инцидент, както и да изпълняват безкомпромисно своите задължения с висок професионализъм и морал.
Апелираме към бързо разследване на инцидента от страна на компетентните органи на МВР с цел разкриване на извършителите на това деяние и предприемане на съответните законови действия спрямо тях.