Share |

Български студенти спечелиха второ място в Intel Business Challenge Europe 2012

Български отбор се класира на второ място в състезанието за представяне на технологичен бизнес план Intel Business Challenge Europe 2012, което помага за идентифицирането и подкрепата на най-силните предприемачески идеи сред студенти и дипломанти в Европа.

Състезанието проведено успоредно с Европейския форум за нови идеи (Intel Business Challenge Europe 2012 (EFNI), който събира на едно място политици, представители на академичните среди и бизнес лидери в дискусия за бъдещето на Европа, Intel Business Challenge Europe има за цел да открои следващото поколение от предприемачи и да подкрепи културата на иновациите чрез идентифициране и възпитаване на талантливи млади хора, които притежават необходимата страст, за да превърнат една добра идея в голям бизнес.
Петимата победители бяха наградени, с част от наградния фонд от $50,000, от Йежи Бузек, бивш Председател на Европейския парламент и Кристиян Моралес, Вицепрезидент и генерален директор на Intel Eвропа, Близкия изток и Африка и ще представят Европа на финалите на Intel Global Challenge 2012 в Калифорнийския университет Berkeley през ноември 2012. Избрани от жури включващо venture capitalists, бизнес лидери, представители на академичните среди и експерти от индустрията на Европейските финали, отборите победители трябваше да демонстрират технологично решение, което е способно да се превърне в истински бизнес чрез представяне на ясно стойностно предложение, бизнес план и потенциален пазар.
Първата награда от $25,000 беше присъдена на Biosyntia от Дания за тяхната работа в подпомагането на химическите производители да преминат към биологични методи, докато намаляват разходите и въглеродните емисии.
Отборът Imagga от България спечели втора награда в размер $15,000 за разработването на серия продукти, които автоматизират обработването на изображения в облака. Imagga е hi-tech компания, специализирана в автоматизиран в голям мащаб анализ на изображения в облака. Проблемът на клиентите, който проектът адресира е невъзможността лесно да се отбелязва, организира и намира дигитално съдържание в непрекъснато разрастващите се публични и частни колекции от изображения. Отборът изгражда трипластова платформа от технологии, които разпознават изображения, B2B уеб услуги и онлайн и мобилни B2C инструменти, разработени на базата на тези технологии.
На трето място с награди от $ 5,000 са Black Silicon Solar от Швеция за система за производство на нанотехнологии за слънчеви клетки, които могат да направят цената на слънчевата енергия конкурентноспособна на добиваната от изкопаеми горива в рамките на следващите години; и IRSee от Дания за инфрачервена система за химически анализ. SmartSwitch от Франция получи наградата на инвеститора за безжичен и без батерия суич, захранван от енергията на топлината на тялото.

"Иновацията е конкурентен и социален крайъгълен камък на 21 век, така че е жизненоважно да се намерят нови начини да се стимулира предприемачески дух", заяви Кристиян Моралес, вицепрезидент и генерален директор, Европа, Близкия Изток и Африка, Intel Corporation. "Сега през своята седма година, Intel Business Challenge Европа показва, че сътрудничеството с неправителствените организации, академичните среди и правителствата в цяла Европа може да катализира предприемаческата дейност и да помогне на младите хора по пътя им да станат утрешните създатели на нови работни места и новатори".

Отборите победители бяха сред първоначално участвалите 4000 кандидатури, получени за Intel Business Challenge Europe и се състезаваха в повече от 20 регионални национални конкурси, в които участваха 20,000 студенти от Европа и Израел. Впоследствие те успешно преминаха през два кръга, от които бяха излъчени 24 отбора за участие в състезанието в Сопот. Всички участващи отбори получиха професионални напътствия и подкрепа по време на цялата си подготовка, за да усъвършенстват своите идеи, да създават жизнеспособни бизнес планове и да усъвършенстват своите презентации с цел привличане на интерес и инвестиции.

Intel Business Challenge Europe беше организиран в сътрудничество с Junior Achievement-Young Enterprise и Investin. Тазгодишните победители ще продължат да се състезават срещу финалисти от САЩ и APAC за международната титла на Intel ® Global Challenge в Калифорнийския университет Бъркли, със седалище в световния център на технологиите - Силициевата долина. В допълнение към наградния фонд и място на световните финали, участниците ще имат възможност да се срещнат с някои от най-престижните инвеститори в Силициевата долина.

eXTReMe Tracker