Американският университет в Благоевград с нова сграда

Ново модерно съоръжение за студенти беше открито в комплекс „Скаптопара” на Американския университет в България (АУБ). Сградата е построена с помощта на Фондация „Америка за България”. В нея се помещават спортна зала, театър, гримьорни, съблекални, книжарница, офиси на студентски клубове.

За откриването присъстваха министърът на образованието Сергей Игнатов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Настоятелството на АУБ Мариан Келър, Дейвид Хюуайлър - президент на АУБ, представител на Американското посолство - Елизабет Фицсимънс, архитектът на проекта - Димчо Тилев, изпълнителният директор на фондация „Америка за България” Десислава Тальокова и представители на различни институции и организации.

Президентът на университета Дейвид Хюуайлър нарече архитекта на проекта Димчо Тилев гений.

„За да има добър живот на малките общности е нужен добре структуриран кампус. Поздравявам ви за прекрасната сграда и високите стандарти, изградени през годините”, заяви министър Игнатов.
Кметът Камбитов коментира, че новото съоръжение ще буди завист сред другите университетски общности. „Не мога да повярвам, че сте започнали с лопатите и сте стигнали до тази ултрамодерна сграда. Имаме условията да направим тази част на града в един модерен център.”, заяви кметът. Той увери, че сътрудничеството между общината и американския университет ще продължи.