Share |

Националният Референдум ощети българските училища

Синдикат „Образование“ е обезпокоен от факта, че Националният Референдум за изграждане на АЕЦ Белене, ощети българските училища с непредвидени и нецелесъобразни за училищните бюджети разходи. За пореден пък българското училище и българското образование се третира като обект за консумация в името на интереси, безкрайно далечни на образователните.

В повечето от българските училища ще се образуват избирателни секции и ще бъдат необходими разходи за извънреден труд на персонала в събота и в неделя. И в двата дни ще трябва да бъде осигурено отопление, което в някои училищни сгради достига до над 5000 лева. Нека не забравяме и разходите за електроенергия за почти два дена.
Синдикат „Образование“ има сигнали от училища, които осигурявайки стационарен училищен телефон, за деня на избора, след това са плащали сметки от по над 150 лева.
Полагайки извънреден труд, работилите в училищата, трябва да почиват следващия ден, което автоматично генерира средства за заместници.

Училищните разходи за референдума са ясни за директори и синдикати, но за голямо съжаление те са забравени или се неглижират от община и държава. Защото много по лесно е да се вземе от парите на българските деца, отколкото да се преструктурира финансирането на някоя общинска или държавна дейност.
Синдикат „Образование“ ще предложи тема за следващ референдум – „Ще стане ли приоритет българското образование“?

eXTReMe Tracker