Андрей Паунов показва „Момчето, което беше цар” пред студенти на АУБ

Режисьорът Андрей Паунов ще покаже документалната лента „Момчето, което беше цар”, носител на наградата за най-добър документален филм „Златен ритон”.

Дискусията и показването на филма се организират от Клуба за документални филми към Американския университет в България. Събитието ще се състои днес от 19:30 часа в аудитория „Андрей Делчев”, Академичен център „Балкански”, университетски комплекс „Скаптопара” на АУБ.

Андрей Паунов (1974) е роден в София. Завършил е кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2000 г. Автор е на разкази, стихове, късометражни филми и на документалната трилогия за българския преход „Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории” и „Момчето, което беше цар”. Дебютният му филм „Георги и пеперудите” обиколи повече от 80 фестивала по света и грабна престижния „Сребърен вълк” от IDFA в Амстердам. Вторият филм, „Проблемът с комарите и други исторри”, пък е отличен с 19 награди. Третата част, „Момчето, което беше цар”, в която се разказва за историята на Симеон Сакскобургготски – от изгнаничеството до завръщането му като министър-председател, печели „Златен ритон” за най-добър документален филм през 2012 г.