Share |

80 000 лв. похарчи Банско за гръцки и румънски полицаи

80 000 лв. струва на Община Банско осигуряването на съвместните патрули на наши с гръцки и румънски полицаи. Инициативата, която е за улеснение на чуждите туристи в зимния курорт, се организира за трета поредна година.

На територията на РУП-Банско смесени патрули в състав по двама гръцки и двама румънски служители (владеещи български и/или английски език) се грижеха за опазване на обществения ред и спокойствието на българските и чуждестранните туристи в града и скизоната. Усилията бяха насочени основно в района на начална станция на кабинковия лифт в гр. Банско и на горна станция в местността „Бъндеришка поляна”. Смесените полицейски патрули са подпомагали ежедневно контактите на чуждите туристи в района на комплекса.

Чуждестранните полицаи са използвани за извършване на неофициален превод в 15 случая при образуване на досъдебни производства с участието на граждани от Румъния и Република Гърция. Оказвали са съдействие на българските си колеги при налагане на санкции по ЗДвП или при решаване на спорове и битови конфликти в местата за подслон и заведенията в курорта. Полицейски служител от Румъния бе включен в състава на група за издирване на изгубени в Пирин планина румънски туристи. Той е поддържал постоянна телефонна връзка с тях като им е давал конкретни указания за необходимите действия с цел локализирането и спасяването им.

Съвместната дейност е в съответствие с постигнатите договорености между Министерството на вътрешните работи на Република България, Министерството на обществения ред на Република Гърция и Генералния инспекторат на Румънската полиция и съгласно утвърдилата се практика за сформиране на съвместни наряди с полицейски служители от държавите – членки на Европейския съюз, за изпълнение на дейностите по гарантиране на сигурността на чуждестранни туристи и гости. Координацията бе осъществена от ГД „Национална полиция” и Дирекция „Международно сътрудничество” - МВР.

eXTReMe Tracker