Share |

TEDxAUBG - Известни хора споделят своите идеи със студенти от Американския университет в България

Събитието TEDxAUBG се организира от студенти на АУБ под шапката на организация TED, в чиито събития са участвали Бил Гейтс, Ал Гор, Гордън Браун, Боно и др.

Васил Тучков, създател на първия „жив” музей, дебютирал с фентъзи трилогия още на 18 години, а понастоящем креативен директор на компания за производство на облекло във Великобритания, ще бъде един от лекторите на конференцията.

Общо 11 известни презентатори ще представят иновативни и смели идеи пред студенти от Американския университет в България в рамките на 18 минути. Конференцията TEDxAUBG, под шапката на световната организация TED, се организира за втори път в университета. Тя ще се състои на 13 април от 14:00 часа в театралната зала в студентски център „Америка за България”, университетски комплекс „Скаптопара”.

Испанецът Себастиан Канавес, живял в 5 държави през последните 6 години и посетил 60 други, основател на блога Off-The-Path.com и съосновател на Blog-Camp.de, също ще представи свои идеи пред студенти на Американския университет в България. Презентатори ще бъдат и: Кейси Ангелова - писател, фермер и готвач; Десислава Бошнакова - основател на PR агенция; Димитър Татарски – съосновател на неправителствена организация; Атанас Георгиев – главен редактор на сп. „Ютилитис” и publics.bg; Милена Георгиева – млад учен, носител на множество награди и др.

„TEDxAUBG е едно наистина уникално и глобално събитие. Тази година нашите лектори идват от 6 държави, организаторите сме от 10, а ще презентираме пред студенти от 40 държави”, сподели Тимофей Коротеев от Беларус, организатор и президент на Студентското правителство на Американския университет в България.

За TEDx

TEDx е програма за разпространение на ценни идеи, които могат да променят живота ни. Тя дава възможност за самостоятелно организиране на събития на местно ниво, събиращи на едно място хора, които споделят ценностите на организацията TED. По време на TEDx събитие, лектори на живо и видео разговори провокират дискусии и сплотеност сред малка група хора. Местните, самостоятелно организирани срещи се наричат TEDx, където х означава самостоятелно, независимо организирано TED събитие. Конференцията TED предоставя общи насоки за TEDx програмата, но отделните TEDx събития се организират самостоятелно (следвайки определени правила и регламент).

За TED

TED е организация с нестопанска цел, чиято мисия е споделянето и разпространението на ценни идеи, които могат да променят живота ни. Началото на TED поставя четиридневна конференция преди 27 години в Калифорния, и оттогава организацията се разраства непрекъснато. Дейността й включва множество инициативи, подкрепящи идеите, които могат да променят света. В TED, водещи учени и практици на световно ниво са помолени в рамките на 18 минути да държат речта на живота си. Тези речи са достъпни безплатно на TED.com. Лектори са били Бил Гейтс, Джейн Гуудол, Елизабет Гилбърт, Сър Ричард Брансън, Беноа Манделброт, Филип Старк, Нгози Оконджо-Ивеала, Изабел Аленде и бившият премиер на Великобритания Гордън Браун. TED провежда две основни събития ежегодно: всяка пролет се провежда кнференцията TED в Лонг Бийч, Калифорния (паралелно с TEDActive конференция в Палм Спрингс), и TEDGlobal - през лятото в Единбург, Шотландия.

Медийните инициативи на TED включват: TED.com, където се публикуват нови речи всеки ден; TED Разговори, провокиращи дискусии на различни теми сред почитателите на TED; и проектът свободен превод, който осигуравя субтитри и транскрипти, и дава възможност всички речи да бъдат преведени от доброволци от целия свят.

TED е основател на: годишна награда, която се връчва на изключителни личности, стремящи се да променят света, и им дава възможност да реализират идеите си; TEDx предоставя право на хора, които живеят отдалечено, да организират в различни краища на света самостоятелни събития на местно ниво; програмата TED Сподвижници помага на новаторите да станат част от обществото на TED и с негова помощ да увеличат обхвата и въздействието на своите проекти и дейности.

За информация относно предстоящи TED конференции, посетете: http://www.ted.com/registration

eXTReMe Tracker