Мария Габриел: ЕС трябва да търси всеобхватно политическо решение за Сирия

В дебат по време на пленарната сесия в Страсбург, следващ изявлението на Върховния представител на ЕС Катрин Аштън, евродепутатите разискваха положението в Сирия и отговора на международната общност на конфликта. Последните промени в ситуацията в Сирия, включително предложението на Русия за международен контрол над химическите оръжия, привлече вниманието през последните дни.

Българският евродепутат Мария Габриел от парламентарната група на ЕНП/ГЕРБ участва в дебата, подчертавайки въпроса за дипломатическата роля, която ЕС играе в конфликта. Тя изтъкна необходимостта от намиране на политическо решение за Сирия, извън конкретните действия. „В ЕС вече сме доказали нашата дългосрочна ангажираност към сирийците чрез хуманитарна помощ. ЕС трябва да играе своята дипломатическа роля и да напомня на всеки, който обмисля бързи и целенасочени действия, че това няма да е достатъчно.”, заяви българският евродепутат.

Тя привлече вниманието на Катрин Аштън и депутатите в Европейския парламент върху практическите аспекти на възможността химическите оръжия да бъдат поставени под международен контрол. В този контекст повдигна няколко въпроса: Разполага ли ЕС с актуален и надежден списък на тези оръжия или информация за тяхното местоположение? Каква ще бъде времевата рамка и условията на едно такова действие? Как може да се гарантира безопасността на международните експерти, които отговарят за една подобна мисия в страна, която се намира в гражданска война?

Не на последно място Мария Габриел повдигна въпроса за сирийските бежанци и призова държавите-членки да имат предвид споделената отговорност при приемането на бежанци, особено в страните, пазещи границите на ЕС.

„ЕС трябва да покаже кураж по отношение на следващите стъпки за разрешаването на конфликта в Сирия. Така ще допринесем за един добър отговор на кризата”, заключи българският евродепутат.