Share |

Президентът на Американския университет д-р Истън се оттегля от поста си

Президентът на Американския университет в България д-р Майкъл Истън обяви намерението си да се оттегли от поста през лятото на 2014 г., както е посочено в споразумението от 2012 г., когато той прие предложението на Настоятелството да поеме президентския пост. Това стана ясно на редовната октомврийска среща на Настоятелството на АУБ, провела се в Благоевград. С дълбока признателност към изключителната му дейност в полза на АУБ, настоятелите приеха молбата на президента. Д-р Истън има зад гърба си още един успешен мандат в АУБ – от 2005 до 2007 г.

„Д-р Истън ръководи нашата институция във вълнуващи времена и спомогна за налагането на АУБ като първокласен университет на световно ниво. Той служи с огромна всеотдайност на нашата общност и по този начин вдъхновяваше всички нас. От името на Настоятелството на АУБ бих искала да изразя нашата признателност към д-р Истън за неговата служба в полза на университета, той оставя след себе си трайна следа и ще липсва на всички ни“, каза Мариан Келър, председател на Настоятелството на АУБ.

„За мен беше чест и признание да се завърна отново в България и да поема президентския пост за втори път. Моята съпруга и аз наистина се наслаждаваме на живота в Благоевград и сме силно привързани към университета, студентите, преподавателите и служителите му. Смятам, че да приключа своята дългогодишна активна кариера в сферата на висшето образование именно в АУБ е привилегия за мен“, сподели д-р Истън.

Истън, 71 г., има забележителна дългогодишна кариера в сферата на академичното управление в Щатите и по света. Освен че е бил президент на Western Montana College, University of Maine at Presque Isle и АУБ, той е бил изп.д. президент на редица институции, както и вицепрезидент на два държавни университета в САЩ. Участва активно в консултантски проекти по цял свят в сферата на висшето образование в 10 държави. Обучавал се е в програмите на Института за академично управление към Харвард. Бил е директор на Съвета за подпомагане на държавното образование в Мейн и председател на Съвета на президентите към Националната асоциация по атлетика между университетите. Д-р Майкъл Истън, който успешно ръководи АУБ от 2005 до 2007 г., прие предложението на Настоятелството през 2012 г. и пое президентския пост от 1 септември 2012 г. до лятото на 2014 г.

Мариан Келър, председател на Настоятелството, заяви, че Комисия по избор на нов президент ще бъде назначена скоро, а в нея ще бъдат включени представители от Настоятелството на АУБ, администратори, преподаватели и студенти. Келър добави, че Настоятелството се надява да избере нов президент през пролетта, преди д-р Истън да се оттегли от поста. Настоятелите ще използват услугите на консултантска компания, която да съдейства при избора на най-добрия кандидат за президентския пост на АУБ.

eXTReMe Tracker