Благоевград с 4 финалисти на Четвъртото национално състезание по творческо писане на английски език

На 22 и 23 февруари 2014 г. четири регионални международни журита, съставени от българи и чужденци, живеещи у нас, избраха най-добрите 112 есета. В края на март т.г. подбраните съчинения ще бъдат оценени отново от национално жури, което ще определи победителите в различните възрастови категории.  

Тази година участниците от област Благоевград са 262, като 4 от тях се класират за национално оценяване. Есетата-финалисти са написани от ученици от ОУ „Братя Миладинови“- с. Елешница, Гимназия „Пейо К. Яворов“ – Петрич, СОУ „Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог и ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев.
От общо 180 училища, участвали в конкурса , това с най-много финалисти на този етап от състезанието е Езикова гимназия „Пловдив“, следвано от IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” – Варна, ГПАЕ „Гео Милев” – Бургас и ГПЧЕ „Йордан Радичков” – Видин.

Най-популярните теми сред есетата, класирани за финалния кръг, са: “Представете си, че сте дърво и разкажете своята история“, „Изберете два предмета в стаята и напишете диалог между тях“, „Къде отиват чорапите, когато изчезнат”, „Представете си, че имате голямо огледало, което говори. Какво казва?“, „Защо рибите не говорят – защото не могат или защото знаят всичко?”, “Вие сте нашественик от Космоса. Ще превземете Земята или ще я оставите каквато е?“, „Една сутрин се събуждате и откривате, че можете да четете мислите на хората…”.  

Конкурсът по творческо писане на английски език насърчава децата да използват английския език по забавен начин и най-вече да мислят нестандартно. Той се провежда в България за четвърта поредна година по инициатива на Фондация „Корпус за образование и развитие - КОРПлюС" под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и с подкрепата на Посолството на САЩ и Американския университет в България.