Двама президентски медалисти за първи път в историята на АУБ бяха наградени на Церемония вчера

Те бяха наградени на Церемонията за отличаване на изявени студенти, провела се вчера в университета. Близнаците завършват АУБ с две специалности – „Политически науки и международни отношения“ и „Бизнес администрация“. Двамата братя спечелиха Комисията по избор с множеството дейности, в които участват, със своята страст към образованието, както и с осъществяването на общественополезни проекти. Бобан и Иван са активни участници в студентския живот на АУБ, а в списъка с техните постижения и занимания влизат: участие в Настоятелството на АУБ, съветване в академичната област на връстници, заемане на ключови позиции в BLIMUN, членове на почетното общество Phi Beta Delta, участие в Клуба по политически науки към и Клуб за по-добро общество към университета. Освен това, Иван е вицепрезидент на Организацията на сръбските студенти в чужбина, а брат му Бобан пък е поддръжник на библиотеката в родния им град Прибой, където са дарили над 100 издания.

Бобан и Иван са първите в рода си, които ще завършат висше образование. Ето защо, те посветиха отличието си на всички студенти, които първи в семействата си ще получат диплома от университет. Ето какво сподели Бобан: „Дойдох в АУБ с надеждата, че получавайки висше образование, ще мога да бъда свободен и достоен гражданин на света, който ще допринесе за неговото развитие. През четирите си години в университета аз откривах академични хоризонти, развих лидерски качества, справях се с успехите и провалите си, научих житейски уроци, открих нови приятели, правих грешки, влюбих се и давах мамксимума от себе си, за да успея. На дипломирането ще нося този медал с гордост, защото знам, че аз мога да допринеса за промяната, която искам да видя в света“.

Иван от своя страна допълни: „Днес ние сме горди от себе си, от хората, които са ни дали знание, и от постиженията си. Но най-вече, ние сме благодарни на всички, които ни дадоха шанс това да се случи, които ни мотивираха, подкрепяха и ни подадоха ръка в нашите големи стъпки към развитието. Президентският медал е голямо признание за нас и за нашето разбиране на идеалите, които стоят зад образованието в американски стил liberal arts, а именно да бъдем свободни, добродетелни и знаещи хора, готови да вземат активно участие в обществения живот и да допринесем за развитието на света. Това е индивидулна награда, но ние знаем, че всички студенти в АУБ споделят тези ценности. Благодарим на университета за възможностите, които ни даде, и ще се постараем да предадем нататък знанията, придобити тук, на всички, които имат нужда и които искат да осъществят мечтите и идеите си. В крайна сметка, даването на шанс, в голяма част от случаите, е всичко, от което имаме нужда, за да успеем“.

Церемонията за отличаване на изявени студенти на АУБ е най-голямото ежегодно събитие, което признава успехите на завършващите студенти. 142 студенти бяха отличени в почетния списък на президента, а за да получат това признание те трябва да имат успех между 3.8 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. Освен тях, студенти от различните специалности в АУБ бяха наградени за своето академично усърдие, извънучебни дейности и принос към университета и обществото. На церемонията бяха отличени и 70 студенти, които са получили стипендии от АУБ за своите постижения.