Мария Габриел беше избрана за заместник-председател на Групата на ЕНП в ЕП

Преди броени дни се проведоха избори за заместник-председатели на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент – парламентарната група, която след европейските избори запазва водеща позиция в новия Европейски парламент. Българският евродепутат Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП беше избрана с голямо мнозинство за заместник-председател на най-голямата група в ЕП. Това се случва броени дни след избирането й за ръководител на делегацията на ГЕРБ в ЕНП.

Мария Габриел е завършила магистратура "Международни отношения и сравнителна политика" в Института по политически науки в Бордо, Франция. По време на първия си мандат в Европарламента тя се отличи с активната си дейност в Комисията по правата на жените и равенството между половете (в която беше координатор на ЕНП), в Комисията по земеделие и развитие на селските райони, както и в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи като докладчик по визовата политика на ЕС и специално с ОАЕ. През 2011 г. Мария Габриел беше Ръководител на наблюдателната мисия на ЕС на изборите в Демократична република Конго по предложение на Върховния представител на ЕС Катрин Аштън. През 2012 г. тя беше избрана за заместник-председател на ЕНП Жени, а през 2013 г. бе удостоена с приза „Евродепутат на годината” в категорията „Равенство на половете”

"Приемам избора ми на отговорния пост за заместник-председател на Групата на ЕНП най-вече като признание за активната роля на ПП ГЕРБ в най-голямото европейско политическо семейство. Признание за убедителната ни победа на европейските избори в България, с която дадохме нашия принос за поредната победа на ЕНП в Европа ", сподели г-жа Габриел.