Share |

Американският университет в България е домакин на публична дискусия „25 години свободна България“

Американският университет в България, Атлантическият клуб в България и фондация "Софийска платформа", с подкрепата на фондация "Фридрих Науман" организират публична дискусия на тема „25 години по-късно". Събитието е част от инициативата "25 години свободна България" и е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Дискусията ще се проведе в понеделник, 20 октомври, от 11 часа в Академичен център „Балкански“, аудитория „Андрей Делчев“, университетски комплекс „Скаптопара“ на АУБ. Регистрацията на участниците започва в 10:30 ч.

В дискусията ще вземат участие: президентът на АУБ Кевин Аспегрен, бившият външен министър и член на Настоятелството на АУБ Соломон Паси, координаторът „Проекти“ за Македония и България на фондация „Фридрих Науман“ Петя Дюлгерова, секретарят по вътрешна политика на президента на Република България Милен Любенов; главният редактор на в. „Култура“ Копринка Червенкова, преподавателят в АУБ, писател и поет Владимир Левчев, преподавателят по история в ЮЗУ д-р Диана Велева, д-р Венцислав Даскалов, студентката в АУБ Мария Ботева и др.

За инициативата:

Амбицията на тази инициатива е с отбелязването на 25-та годишнина от края на комунизма, да се направи още една крачка към възстановяването на доверието в българското общество, което рядко е било толкова поляризирано, а политическият дебат толкова лишен от база за национално съгласие по ключови въпроси. Разграничаването на демократичните ценности и принципи от реалностите на антихуманния комунистически режим е от фундаментално значение за всички нас, без значение дали гледаме към миналото или в бъдещето, къде стоим в политическия спектър, какъв е социалният ни статус, какви са доходите ни и начинът ни на живот.

Провеждането на представително проучване на социо-политическите нагласи и оценки за промените, започнали през 1990 г. на българските граждани, ще служи като отправна точка за начало на дискусията относно прехода. В анализа ще се търси общото и различното в нагласите на различните поколения. Въпросите в проучването ще стъпят върху сходни изследвания проведени през 2002, 2006, 2008 година, ще са структурирани около въпроси като: Какво си спомняте от България преди 1989? Какъв щеше да бъде животът днес, ако Народна Република България все още съществуваше? Какво е най-лошото/на-хубавото нещо, което се случи на България през последните 25 години?

eXTReMe Tracker