Студенти-предприемачи презентираха бизнес идеи на събитие, организирано от Американския университет в България

Млади хора с предприемачески дух се състезаваха за най-добра бизнес идея на събитие в София, организирано от Американския университет в България и Junior Achievement. Шест отбора презентираха своите иновативни проекти пред жури с представители от Ernst & Young, Google, Launchub, Neveq и SAP Labs България. Сред публиката присъстваха членове на Настоятелство на АУБ и представители от бизнес средите.

"България ще бъде давана за пример за успех", заяви президентът на Американския университет в България Кевин Аспегрен. "Академичната среда трябва да бъде много по-различна от тази през 20-ти век. Днешните младежи са много по-различни, очакванията и изискванията им към образованието, което ще получат в университета, са нарастнали. АУБ е тук, за да обучва трансформаторите на бъдещето, които ще помогнат на България да бъде успешна. И тя ще бъде".

Димитър Димитров, член на журито и представител на SAP Labs България, един от основните спонсори на събитието, коментира представянето на отборите: " Беше трудно и същевременно много интересно състезание - видяхме много талантливи младежи със страхотни идеи и определянето на победител беше тежка задача за журито. За SAP Labs България е удоволствие да бъде част от този проект - все пак нашата организация е една екосистема сама по себе си. Ние непрекъснато работим с млади хора, които имат добри идеи, и им помагаме да доразвият идеите си и да ги доведат до успешен край. Трябва да спомена, че още от самото начало ние знаехме, че ще видим силни екипи, много добри идеи и това, на което станахме свидетели, напълно потвръди нашите първоначални очаквания. АУБ има много добра репутация в България като университет, който обучава прекрасни студенти. Възпитаниците му вече променят средата в България чрез компаниите, които са създали".

Иван Манев, председател на Настоятелството на АУБ и един от спонсорите на състезанието, каза: "За първи път организираме събитие от този тип и съм щастлив да гледам как тези млади хора защитават идеите си със знания и страст. Много сме горди, че три от екипите са с представители от АУБ, а другите три отбора бяха силна конкуренция. Това е голяма възможност за студентите, а също така и показател, че АУБ може да играе основна роля в организирането на подобни събития. Мисля, че това е само началото - ние бихме искали да укрепим сътрудничеството между бизнес средите и университета. Бизнесът е наемал на работа много наши студенти през годините - много е важно за нас да продължим тези взаимоотношения, които са от полза и за двете страни".

Победителите в състезанието впечатлиха журито със своята идея за почистваща система на соларни панели. Те взеха и голямата награда в размер на 4 500 лв. Останалите участници бяха поканени да вземат участие в двумесечните срещи на Клуба на младите предприемачи на Ernst & Young. Спонсорите, също така, предоставиха възможност за участие в тренировъчни сесии.