Над 2500 участници събра Международният кукерски карнавал „Старчевата” в Разлог

21 групи от България, Македония и Словения дефилираха в града на кукерската традиция. Събитието се проведе за шести път и бе под патронажа на инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог. С Международния кукерски карнавал се отбелязаха юбилейните 20 години от приемането на Разлог в семейството на Федерацията на европейските карнавални градове.
Първото място в кукерския карнавал си поделиха кукерите от село Турия (община Павел Баня) и селата Долно и Горно Сахране (община Павел Баня). Второто място поделиха групите от община Петрич – квартал „Дълбошница” и квартал „Висдол”. На трето място бяха класирани село Бачево (община Разлог) и село Богданов дол (община Перник). Наградата за най-масово участие журито на карнавала присъди на кукерската група село Крупник (община Симитли), в която се бяха включили над 200 маскирани души. Село Мусомище (община Гоце Делчев) грабна наградата за най-оригинално участие в карнавала. Село Ябълково (община Кюстендил) си тръгна от Разлог с награда за приемственост на традицията. Спаска Попова от село Крупник бе най-възрастния участник, 3-месечния Кристиян Тонев от с. Ябълково – най-малкия участник. 4 награди бяха дадени за най-оригинални костюми. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев връчи на всички групи почетни грамоти за участие и парични награди.
Шестият международен кукерски карнавал „Старчевата” бе закрит с кукерска група от Разлог, наброяваща над 800 души. За пореден път Разлог показа, че е градът на кукерската традиция и че тази традиция се предава от поколение на поколение. Площад „Преображение” трудно събра внушителния брой на разложки кукери и стотиците хора облечени в народни носии.