Вълна от телефонни заплахи в офисите на природозащитни организации в София

Няколко представители на коалицията от екологични и граждански организации "За да остане природа в България" получиха неколкократни телефонни заплахи в последните дни на отминалата работна седмица.

Подробни бележки от разговорите бяха предадени днес в Главна прокуратура с искане за разкриване на самоличността на неизвестното лице и търсенето на наказателна отговорност. Сред жалбоподателите са представители на природозащитните организации Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа Балкани, Фондация Екообщност и WWF.

Стана ясно, че е имало телефонни заплахи от неизвестно лице и срещу представител на Партия Зелените.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към държавните институции за бързо и пълно разследване на случая, тъй като в демократично общество никой няма право да отправя подобни заплахи, за да възпрепятства дейността на гражданските организации.

Системният тормоз срещу определени хора в няколко екологични неправителствени организации започва още преди няколко месеца. Заплахите срещу тези хора се отправят през служебните телефони и в качеството им на служители, които изпълняват служебните си задължения в организациите. Това е наказуемо деяние съгласно Наказателния кодекс, припомнят природозащитниците.

Какво са съдържали телефонните заплахи от края на миналата седмица?

Неизвестното лице, което е отправяло телефонните заплахи, се е представило с пълни подробности за името и позицията си. Става ясно, че е свързан със ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Лицето е звъняло настойчиво и е проявявало упоритост, докато открие хората, които да заплаши по телефона.

В разговора обадилият се цитира детайли, имена на фирми и лица. Лицето също така се хвали, че вече се занимава с „проектирането на „новата писта“. Също така намеква за политическа протекция. Официално правителството отрича да е внесен проект или да е разрешило ново строителство в Национален парк Пирин.

Намеците за политически протекции в разговора са обосено обезпокоители в навечерието на очакваното решение на правителството за ски зоната и само бързите действия на компетентните органи могат да разсеят съмненията за предопределеност

Природозащитниците са обвинени, че заради тях има опашки за лифта. „Ние ще вземем адекватни, пер-со-на-лни (натъртва!) мерки срещу“ природозащитниците, защото „сме най-ощетени финансово от цялата работа“.

На въпрос какви мерки могат да вземат, лицето е отговорило: „Какви, какви? Каквито даже не очаквате. Това за предупреждение го считайте.“

Лицето е добавило, че природозащитниците са „жалки, беззащитни персони, които се криете като хлебарки“ зад организацията, в която работят.

Обадилият се добавя, че „оня нещастник Тома Белев, знам ви всичките, всичките ви знаем“.

Единият разговор приключва с „Айде, много ти здраве, моето момче. Ти внимавай какво правиш вече оттук нататък.“

Гласът на обадилия се е равен, спокоен, с лек диалект и забавяне в изговарянето на думите, характерно за възрастните хора.