ОДК- Благоевград с първо място на четвъртия Международен ученически екологичен форум "Сребърна 2015"

Стефан Стоилов Вълков, 10 кл., от клуб „Приятели на Национален парк „Рила” към Обединен детски комплекс-Благоевград завоюва Първо място и златен медал в Двадесет и четвъртия Международен ученически екологичен форум "Сребърна 2015", който се проведе от 5 до 7 юни, 2015 г. в гр. Силистра. Проектът с който възпитаникът на ОДК впечатли журито е на тема „Рила – ние живеем тук”. Той представлява образователен пакет, тематично свързан с Национален парк „Рила“, структуриран в три модула:
◦ модул „биоразнообразие“;
◦ модул „екологично образование“ ;
◦ модул „еко туризъм“.
Пакетът е предназначен както за извънкласни и извънучилищни занимания в областта на опазване на околната среда, така също и за широк кръг хора професионално свързани с обучение и професии от областта на екологията, природозащитата, биологията, географията, историята, туризма. Към образователния пакет има 12 приложения - мултимедиен справочник „Национален парк Рила- познат и непознат“, цифрово учебно помагало „Роула”, информационна банка за изготвяне на състезания, викторини, игри и празници, постер и образователни листовки и игри. Приложенията са издадени тиражирани с финансовата подкрепа на ОДК, а Дирекция Национален парк „Рила” е основен партньор за промоцията, популяризирането и разпространението на резултатите от проекта.
Конкурсът за ученически проекти, възрастова група ІХ-ХІІ клас е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет за 2015 г.
Международният екологичен форум се организира от Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Фондация "Еврика", Регионален инспекторат по образованието - Силистра, Обединен детски комплекс - Силистра, с подкрепата на Съюза за защита на природата в България, Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе и под патронажа на Кмета на Община Силистра.