Мария Габриел във Вашингтон: Миграцията и борбата срещу тероризма са общи предизвикателства за ЕС и САЩ

Вашингтон - В столицата на Щатите стартира Годишната среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група за противодействие на тероризма (TAG). Началото бе поставено с дискусия за миграцията и борбата с тероризма с ключовото участие на Шон Дъфи – конгресмен в Камарата на представителите на САЩ от щата Уисконсин и съпредседател на TAG.

Ръководителят на делегацията на ЕНП във Вашингтон Мария Габриел повдигна няколко ключови въпроса, първият от които засяга миграцията. Тя заяви, че мигрантските потоци няма да бъдат спрени напълно, но предизвикателството е да бъдат управлявани интелигентно и контролирано. „Необходимо е да бъдем гъвкави и иновативни. Трябва да атакуваме първопричините за миграция чрез общите ни иструменти, каквито са политиката за развитие и съвместните операции за мир“, отбеляза Мария Габриел. Припомняйки предложението на президента Обама да бъде увеличена квотата за бежанци от Сирия от 70 000 на 85 000 през 2016 г. и на 100 000 през следващата 2017 г., тя постави въпроса как това предложение присъства в дебатите в Конгреса и в президентската кампания. Темата е чувствителна и кандидатите за президент имат съществени разминавания в позициите си. По отношение на новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана, Мария Габриел настоя на необходимостта от ясен ангажимент за сътрудничество, особено в контекст на НАТО и операциите на границата между Турция и Гърция.

Борбата срещу тероризма като ключов елемент от сътрудничеството беше друга водеща тема, която повдигна ръководителят на делегацията на ЕНП. В този контекст тя постави въпроса за резултатите от Стратегията за противодействие на насилствения екстремизъм на САЩ, съществуваща от 2011 г., и какво още е необходимо за по-голяма ефективност на действията при нейното прилагане. Въпросът предизвика оживена дискусия, при която на преден план бе изведена необходимостта от засилен обмен на данни, превенция и повече конкретни мерки за елиминиране на първопричините за радикализация.

Мария Габриел не пропусна да постави и въпроса за визите. България е една от страните-членки на ЕС, за които все още е нужна виза за Щатите. „ЕС оставаме чувствителни към спазване на принципа за визова реципрочност“, отбеляза Мария Габриел по време на срещата.