Share |

Паметен знак в Белица ще напомня за подвига на загиналите в Първата световна война

Областният управител Бисер Михайлов и кметът на община Белица Радослав Ревански, в изпълнение на Националната кампания посветена на 100 години от Първата световна война /1914-1918/, откриха паметна плоча в памет на жертвите от Белица в този кръвопролитен конфликт, обхванал лятото на 1914 г., част от Балканите.
На церемонията присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, координаторът на Фондация „Българска памет“ - Хатидже Джурина, представители на политическите партии в община Белица, председателят на ОбС-Белица, общински съветници, кметове на населените места в общината, директори на училища, родственици на загиналите във войната, видни общественици и граждани, които не позволяват да угасне спомена и да бъдат забравени тридесет и деветимата (39) герои, участвали в Първата световна война и дванадесетимата (12) дали живота си в нея.
Заупокойна молитва и водосвет за загиналите християни и мюсюлмани в Първата световна война изпълниха свещениците Николай Варин и Николай Попов и местният имам Ахмед Горелски.
Инициативата община Белица да участва в националната кампания е на Областна администрация Благоевград с участието на настоятелството на Читалище „Георги Тодоров-1885“, под ръководството на кмета на община Белица.
Паметната плоча е финансирана от държавния бюджет на Република България - Министерство на отбраната и община Белица.
В словото си Областният управител и член на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, благодари на всички допринесли за осъществяване на събитието, на наследниците, които с гордост носят имената на тези, които „завинаги останали на бойното поле“. „Важно е да научим и да не забравяме уроците на историята“, „Трябва да помним миналото и работим за бъдещето“, каза още г-н Михайлов.

eXTReMe Tracker