380 Математици от 48 държави се състезаваха в Американския университет в България

Четирима студенти от Русия, Израел и Словакия са големите победители в престижното математическо състезание, която се проведе в Американския университет в България (АУБ) от 25 до 31 юли. Олимпиадата се организира от Юнивърсити колидж – Лондон в сътрудничество с АУБ.

Михаил Григорев от Московския институт по физика и технологии, Станислав Ершов от Санктпетербургския държавен университет, Мартин Водичка от Университет Коменски в Братислава и Том Калвари от израелския национален отбор от Университета в Тел Авив са математиците с най-високи индивидуални резултати в състезанието.

Церемонията по закриване бе на 30 юли, събота, от 18:00 часа в театралната зала в студентски център „Америка за България“ на АУБ. Над 100 награди бяха връчени на изявени участници, част от тях осигурени от Wolfram Research, Springer и Jane Street.

В олимпиадата взеха участие 380 студента от 48 страни, сред тях: САЩ, Франция, Германия, Канада, Мексико, Бразилия и много други. Повече от 150 университета от цял свят имаха свои представители в олимпиадата.

Състезанието се проведе в два кръга – на 27 и 28 юли, като задачите бяха определени непосредствено преди започване на олимпиадата.

В изминалите досега двадесет и три състезания участие са взели математици от над 200 университета, представляващи повече от 50 държави.