Share |

Наследникът на Ичко Бойчев и председател на БЧК Христо Григоров бе удостоен с почетното научно звание „Академик“

Наследникът на Горноджумайския войвода Ичко Бойчев и председател на Българския Червен кръст Христо Григоров бе удостоен от Академичния съвет на Българската академия на науката и изкуството с научното звание „Академик“. Единодушно той е отличен за изключителни заслуги за опазването и развитието на гражданското общество у нас и за приноса към българската наука, на авторските му издания в областта на националната история и на историята и развитието на Българския Червен кръст.
Не веднъж благоевградчанинът Христо Григоров, е твърдял, че светлите примери от историята на Пиринския край и България могат да служат за възпитанието на ценности у младото поколение. По думите му, всеки трябва да познава историята си, да бъде с гордо вдигната глава в Европа, защото не са много държавите и народите на Стария континент, които имат такава славна история.
Христо Григоров е роден на 14 октомври 1944 г. в Благоевград. Завършил е фармация във ВМИ - София. Специализирал Международни икономически отношения. Бил е ръководител на представителството на фирма "Бик гулден" - Германия, генерален директор на фирма "Бристол Майерс Скуиб" - САЩ за България, председател на УС на Търговска банка "Средец", член на борда на директорите на Българо-американската банка за инвестиции и развитие. До днес той е председател на Българския Червен кръст.

eXTReMe Tracker