Предприемачи и водещи инвеститори от Силициевата долина пристигат в АУ в Благоевград

Благоевград ще се превърне в център на ИТ индустрията и предприемачеството на 26 април. На официална визита в града пристигат водещи имена от Силициевата долина, историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип. Домакин е Американският университет в България, а събитието ще се проведе в университетски комплекс „Скаптопара”, академичен център „Балкански”, аудитория „Андрей Делчев”. Форумът започва от 17:00 часа и ще включва лекции и публични дискусии на тема инвестиции, предприемачество, стартиращи компании и образование.

От Силициевата долина започват кариерите на хора като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс (Apple) и Марк Зукербърг (Facebook), чиито компании постоянно се разрастват и привличат огромни инвестиции. За тях са работили и някои от експертите, които ще посетят Благоевград тази седмица. Сред тях са:

Норман Винарски e водещо име в изкуствения интелект. Президент е на SRI Ventures, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г. Норман е автор на книга - бестселър, по който се обучават студенти от Станфорд.

Майкъл Марвин е развил повече от 100 технологични компании и е водещо име на Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. Той ще разкаже как се изгражда добра екосистема с повече инвестиции и как българските стартъпи могат да получат финансиране в САЩ.

Джейми Уилямс е професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешната филмова компания Ymotion и се превръща в известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Any Given Sunday". Същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач. Той ще разкаже за това как понякога животът поднася неприятни изненади, но благодарение на алтернативен път човек рязко може да промени посоката. Според Джейми следването на мечтите и работата в екип са едни от най-важните неща.

Лари Бийл е водач на групата и основател на фондация Inter Culture, която финансира проекта. Работи в Силициевата долина още от самото ѝ създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай тек милионери. Познава исторически личности и е автор на учебник по финанси.

Богомил Балански е един от най-успешните българи в Силицевата долина. Той постига забележителна кариера в VMware. Завършил е MBA в Университета Станфорд. Ще разкаже за това как се пробива в Долината, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее и как български компании могат да кандидатстват за финансиране.

Дафина Тончева произлиза от бедно семейство в Пазарджик. През лятото е нижела тютюн, за да се издържа. В момента тя е партньор в един от най-големите инвестиционни фондове US Venture Partners. Завършила е MBA в Станфорд. Ще разкаже интересната си биография и ще мотивира много млади хора, като разкрие рецептата за успех.

Васил Терзиев, възпитаник на Американския университет в България, е познато име в ИТ сектора. Основател е на Telerik. Той ще разкаже историята за един от най-успешните български технологични бизнеси и ще мотивира младите предприемачи.

Събитието е с вход свободен и е предназначено за хора от бизнеса, предприемачи, инвеститори, преподаватели и студенти.