Общински доброволни формирования в България получиха дарение от Швейцария

Швейцарско оборудване за общински доброволни формирования прие Даниел Панов, председател на Управителния съвет /УС/ на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ и кмет на община ВеликоТърново.

Дарението за 41 български общини включва употребявани мултифункционални пневматични съоръжения; моторни помпи, моторни триони и къртачи, пробивни триони и резачи за арматура, комплект ъглошлайфи и шлангове с макари и др. Даниел Панов заяви, че общините са избрани по обективни критерии, определени и приложени съвместно от НСОРБ и Главна дирекция /ГД/ „Пожарна безопасност и защита на населението“/ПБЗН/. Той изказа благодарност на посланик Плугчиева за инициативата и подкрепата при осъществяването й. „Това е подкрепа за най-малките общини под 20 хил. население, които с промените в Закона за защита при бедствия са задължени да създадат свои доброволни формирования. Контактите с Швейцария на най-високо федерално ниво в областта на гражданската защита на населението ще бъдат отправна точка за разширяване на двустранното сътрудничество между двете страни и подкрепа за общините“ изтъкна Панов. На церемонията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова, която сподели, че материалната помощ е много важна, но не по-малко ценна е експертизата и възможността да се обменя опит между общинските служители по защита при бедствия и доброволците с швейцарските им колеги. Началото на това сътрудничество бе поставено с организираното през април учебно посещение в Швейцария. Главен комисар Николай Николов изрази задоволство от добрата техника, която получават общините.

Инициативата за това дарение е на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева. Дарението бе договорено след посещение в Швейцария на гл. комисар Николай Николов – директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР, и Даниел Панов – кмет на община Велико Търново и председател на Управителния съвет на НСОРБ.
На церемонията присъстваха представители на дарителите: Бено Бюлман – директор на федералната служба по защита на населението, и Роланд Болин – началник на щаба на федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария, Гинка Чавдарова – изпълнителен директор на НСОРБ, кметове на общини, които получават техника. НСОРБ продължава сътрудничеството с швейцарските органи за осигуряване на следваща подкрепа за останалите български общини.