Share |

Богата черешова реколта в Кюстендилско

В разгара на черешовата кампания в Кюстендил спряха изкупуването по пунктовете

Пунктове в Кюстендилско спират изкупуването на череши в разгара на черешовата кампания в региона, заради богатата реколта.

Това се оплакаха производители, които недоволстват и срещу ниската изкупна цена за плодовете, която е между 60 и 70 ст. за килограм.

Според стопани, през тази година, за разлика от предишните, когато реколтата беше компрометирана от лошите атмосферни условия, се очакват големи количества - от над 15 хиляди тона, които няма как да бъдат изкупени, защото изкупвачите няма къде да ги реализират.

"Няма движение на пазара и други участници в процеса. Няма и по-голямо търсене, за да се надяваме, че ще се увеличат цените. Напротив, засадените преди години нови площи започват да плододават и реколтата не може да бъде реализирана", коментират производители, които си обясняват по този начин и сривовете в цената на червените плодове.

Производителите обаче се оплакват, че заради ниските стойности не могат да си покрият разходите. Според тях реалната цена на килограм череши е минимум 2.00 лв., след като се приспаднат разходите за пръскане и за плащане на берачи.

eXTReMe Tracker