Приемат заявления за помощи за ученици без бележка от училище

Агенцията социално подпомагане приема заявленията за отпускане на еднократните помощи от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас, без да изисква бележка от училищата, че децата учат. Това обяви заместник-министър Мая Василева.

"Като искам да подчертая, че те не отпадат учениците от I и VIII клас. За учениците от II, III и IV клас няма такова изискване за представяне на бележки. Колегите по места от дирекциите в страната приемат заявления. Те се обработват своевременно и ще я получат тази еднократна помощ за започване на училище веднага, след като бъде приет държавния бюджет и веднага след като бъдат отразени необходимите промени", коментира заместник-министър Василев.

До края на годината е реалистично бедните да получат пакетите от 17 хранителни продукта и  хигиенни материали от първа необходимост по европейската програма "Храни и материално подпомагане", в ход са обществените поръчки за доставка на продуктите и материалите.

Най-рано от 2025 година социалното подпомагане ще доплаща на пенсионерите, които  са доходи под линията на бедност до размерът й. Социалният министър Иванка Шалапатова обяви, че НАП ще администрира новата система за всеобхватно проследяване на доходите, която трябва да заработи  в края на 2024 година.

"За нас е важно екипът на министър Василев да успее с изграждането на тази система, която система, когато генерира такива обхватни данни за всички доходи на хората в България, това да може да информира и да ни помогне ние да бъдем целенасочени в подпомагането", коментира Шалапатова. 

В първите дни на август националната статистика ще подаде данните за средната заплата за полугодието, за да може да се определи от първи септември и размерът на минималната заплата за следващата година. Формулата предвижда минималното възнаграждение от 1 ви януари да е половината от средното за първите две тримесечия на тази.