Спасеното край Костенец мече вече е в парка в Белица

Паркът за мечки в Белица поема временно грижата за малкото мече, спасено през изминалия уикенд благодарение на сътрудничеството между WWF България, служители на Регионалната дирекция по горите – София и Държавното горско стопанство Ихтиман към Югозападното държавно предприятие и „Четири лапи“.

След сигнал от Никола Дойкин от дирекцията на ПП "Витоша", „Четири лапи“ беше информирана за мече, което бе открито в двора на вила в Костенец. Първоначално мечето е изнесено от жител във вилата, но по-късно влязло в друг двор, където му позволили да пие вода. Въпреки усилията на горските служители да върнат мечето обратно в гората, то продължава да се връща в селото.

Благодарение на екипа на WWF, мечето е безопасно уловено и транспортирано в Парка за мечки в Белица. „За да се случи добре една такава спасителна операция най-важните неща са бързата реакция и екипната работа. Още с пристигането на терен разпределихме ролите, за да сме сигурни, че ще свалим мечето от дървото при всички мерки за безопасност. Макар че тежеше едва няколко килограма, задачата не беше лесна, тъй като уплашеното животинче се опитваше да хапе и драска. Земята около дървото бе напълно обезопасена, в случай че то изгуби равновесие и падне. Със спасяването на мечето показахме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата“, разказа след спасителната акция Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на Спасителния мечешки отряд на WWF.

Акцията беше координирана със служители на МОСВ, РИОСВ - София и горските служби.