Вандализираха ограничителните колчета в Кресненското дефиле

Единайсет ограничителни колчета са изрязани в участъка от пътя през Кресненското дефиле от недобросъвестни граждани, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). От там посочват, че с вандалската проява се създава предпоставка за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътни инциденти.

От 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа. По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

 Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.

Работата по обезопасяване на отсечката през Кресненското дефиле не е приключила. АПИ призовава шофьорите да карат внимателно, да спазват стриктно създадената организация за безопасност на движението и да не предприемат рискови маневри в 16-километровия участък. Проектът предвижда да бъдат поставени и камери на „Пътна полиция“, които да следят за стриктното спазване на правилата за движение в отсечката.​