Вечерен час и дистанционно обучение за учениците в Благоевград

Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 в Благоевград заседава днес във връзка с усложнената епидемична обстановка.

„От понеделник училищата на територията на областта да преминат на електронно обучение в рамките на седем дни и да бъде въведен за учениците вечерен час до 20:00 часа, да не могат да посещават без придружител обществени места, градини, молове, магазини и др.“ – това решение беше оповестено от областния управител Валери Сарандев след повече от едночасов анализ на обстановката и тревожната информация, че заразната заболеваемост в областта по последни данни е повече от 2300 на 100 000 души население за 14 дни. Като важна причина също беше конкретизирана високата заболеваемост в детска възраст, както и недостига на педиатричните легла. В болниците в град Петрич и Разлог, например, вече няма нито едно свободно място.

Решението на Областния оперативен щаб утре ще бъде предоставено в готов вид на началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов, за да бъде внесено от него в Министерството на образованието. Контролът ще се изпълнява от общинските служби: от РЗИ и от управленията на МВР в съответните общини.