Share |

Гърция ни върна 34-годишен мъж, държан в плен без храна

34-годишен български гражданин, изтезаван, затворен и държан без храна в Гърция, бе приет в благоевградската болница

Кадир Мехмед от с. Голямо вода, Разградска област, е предаден на българските власти вчера след обяд на ГКПП "Илинден - Ексохи" на българо-гръцката граница край Гоце Делчев, предаде БГНЕС. С линейка на ЦСМП - Гоце Делчев живият скелет е транспортиран до МБАЛ-Благоевград. За случая е уведомена полицията. По неофициална информация българинът е открит в безпомощно състояние край Драма, след което е настанен в гръцка болница.

Според несвързания и лаконичен разказ на Кадир, той е бил държан в плен с още трима българи, след като през пролетта отишли да работят в южната ни съседка. По думите на Кадир тримата му колеги успели един по един да избягат от пленничеството, той успял последен, ходил, докато паднал в несвяст. На този етап не става ясно къде, при кого и като какъв е работил Кадир, най-вероятно е бил пастир в някое от селата край Драма.

Предстоят разпити от страна на полицията, справка в масивите на Гранична полиция ще установи кога е влязъл в Гърция. Уведомените за пациента медици в МБАЛ-Благоевград били изумени от здравния статус на разградчанина. "Такъв гръден кош съм виждал само в учебник", казал завеждащият отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград д-р Димитър Недин. Кадир бил с хлътнал гръден кош, с изпито лице и крайници само кости, за около 4 месеца е загубил 30 килограма от теглото си, в момента тежи около 45 кг.

Обстойните медицински изследвания, направени късно снощи, са установили, че Кадир няма открити заболявания, вътрешните органи и кръвната картина са в нормални граници. Просто вследствие на това, че е държан без храна, е отслабнал неимоверно. От снимката на личната му карта, издадена тази пролет, се вижда, че мъжът е бил в цветущ външен вид.

Днес директорът на МБАЛ-Благоевград свиква началниците на отделения, за да умуват къде да настанят изнемощелия и отслабнал като след нацистки концлагер българин. В МБАЛ няма клинична пътека за възстановяване, какъвто е случаят с Кадир Мехмед.

eXTReMe Tracker