Ивайло Калфин се срещна с тютюнопроизводители от Рибново

„Като сте евродепутат помогнете ни тук да не загиваме”, обърнаха се към Ивайло Калфин тютюнопроизводители от село Рибново край Гоце Делчев тази сутрин. За пореден път те поставиха въпроса за непоисканите от правителството на ГЕРБ евросубсидии за сектора, който храни целия регион. „Какво да гледаме-наркотици ли”, попитаха обезсърчените фермери и добавиха, че в планината около Гоце Делчев „се отглежда тютюн и само тютюн”.
„Като станеш президент, да дойдеш да поработиш на нивата”, съветва баба Ферие Ивайло Калфин, докато нижеше един шиш тютюневи листа, заедно с него. „Много разчитахме на Бойко, нищо не направи” добави Ферие, чието семейство е отишло да си изкарва хляба в Гърция и Испания. „И там кризата е тежка, но парите са добри”, обясни жената.
Тютюнопроизводителите напомниха, че допреди две години, държавата гарантираше минимална изкупна цена за тютюна. С мотива за либерализиране на пазара правителството на ГЕРБ отмени регулацията в сектора и сега производителите продават на три пъти по-ниски цени. Разхода на фермера за декар е 400 лв., като заедно с парите за труда на работниците, сумата скача на 800 лв., без да има яснота на каква цена ще продаде продукцията.