Share |

Велосипеден и лекоатлетически крос за Седмицата на мобилността

организира РИОСВ - Благоевград

РИОСВ – Благоевград организира велосипеден и лекоатлетически крос във връзка със Европейската седмица на мобилността. Спортното събитие ще се проведе на 17 септември /събота/ от 11 до 12 часа. В състезанието ще участват ученици от седмите класове на три благоевградски училища - II ОУ " Д. Благоев", V СОУ "Г. Измирлиев" и СОУИЧЕ "Св. Кл. Охридски”.
Събитието се организира и провежда в партньорство с Община Благоевград, Регионален инспекторат по образованието – гр. Благоевград, Регионална здравна инспекция – Благоевград и Обединен детски комплекс – Благоевград.

Предвижда се участниците да се съберат и стартират в района на алеята за парк Бачиново, над Аквапарк – Благоевград. Маршрута за велосипедисти ще бъде от старта по алеята до парк Бачиново и обратно, с дължина 3100м, а този за лекоатлети - от старта до метър 500 от трасето и обратно, с дължина 1000м. За най-бързите участници са осигурени общо 8 предметни награди /за първите три момчета и първото момиче във всяка категория/, както и поощрителни на гради за всички участници.

Състезанието, ще бъде признание към активно спортуващите млади хора. То ще покаже на всички останали участници в движението – пешеходци, велосипедисти и шофьори, че има екологична и здравословна алтернатива на натоварения пътен трафик и замърсения градски въздух.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическата и финансовата подкрепа на ГД „Околна среда“ и ГД „Транспорт“ на Европейската комисия.
Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила. Кулминацията на тази седмица е събитието „Град без коли!“, в което всички участващи градове определят няколко района, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.
От въвеждането й през 2002 г., въздействието на ЕСМ постепенно расте, както в Европа, така и по целия свят

eXTReMe Tracker