Сергей Станишев: Важни са работните места и реалната икономика

Европейските социалисти работят по формирането на модел за излизане от кризата, който е различен от това, което се налага от десните правителства в Европа. Нужен е поглед върху реалната икономика и работните места. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на конференция на тема: „Финансова стабилност и икономическо възстановяване - предизвикателства и възможности в ЕС и пътят на България”. Лидерът на БСП изтъкна, че българските социалисти, в диалог с европейските си партньори, имат амбицията да предложат визия за развитието на България, в контекста на европейската стратегия.
Станишев изрази тревогата си, че страната ни е изправена пред опасността вместо да има догонващо развитие, да се свлича все по- надолу. По думите му заради фундаментални грешки на ГЕРБ България се връща назад. Той даде пример с неразплащането с бизнеса и изтъкна, че към днешна дата публичните задължения на държавата и на общините възлизат на около 500 млн.лв. Станишев отбеляза, че драстично са намалели преките чуждестранни инвестиции, а същевременно управляващите водят политика, която засилва позицията на монополите.
Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин отбеляза, че за последните две години правителството е похарчило близо 5 млрд.лв., стопявайки резерва и увеличавайки външния дълг, но резултати за икономиката липсват. Същевременно страната ни се е сринала на едно от последните места в ЕС по усвояване на европейски средства. По думите на Калфин е необходимо на първо място да се постави точна диагноза, без която няма как да има правилно лечение – да бъде ясно къде стои България и как да излезе от тежката ситуация. Според него акцент трябва да се постави върху укрепване на производството, върху растежа, произтичащ от реалната икономика, стимулирането на малкия и среден бизнес. Друг акцент според Калфин следва да бъдат технологиите и качествените работни места. Той подчерта още, че европейските средства могат да надграждат националните политики, но не и да ги заместват. Калфин определи като неактуален въпроса за участието на България в Еврозоната.
Главният секретар на FEPS Ернст Щетер даде като пример за добър път на промяна в Европа успехът на левицата на парламентарните избори в Дания. Той пожела на българските социалисти също да последват този пример.