Два вида редки гъби откриха експeрти на РИОСВ край Благоевград

Два вида редки гъби, включени в Червената книга на България, откриха експерти на РИОСВ – Благоевград. Находката от Cyatus stercoreus, известна като Торен циатус и Poronia punctata, се намира в землището на с. Покровник – община Благоевград. Гъбите са от т.н. Червен списък на гъбите у нас /Red list of fungi in Bulgaria/, със статус на «застрашени» видове и изключително ограничено разпространение в България.
Според Закона за биологичното разнообразие, застрашените гъби в Червения списък подлежат на опазване, но само опазването на 10 от тях е основание за защитата им чрез обявяване на защитена територия.

Cyatus stercoreus и Paronia punctata се развиват върху конски торов субстрат в тревни местообитания, в периода от юли до ноември. Общото разпространение на тези гъби е Европа, Азия, Северна Америка, Австралия. В България находища на Торен циатус има в Североизточна България (с. Щръклево, Русенска област), Славянка, Тракийска низина (с. Брестник, с. Бенковски и с. Граф Игнатиево, Пловдивска област). Видът е включен в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие с цел опазване на местообитанията му.