Share |

Новият президент на България е Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова печелят президентските избори с около 57% от гласовете.
На балотажа до урните са отишли около 100 000 души повече в сравнение с първия тур на изборите на 23 октомври, гласувалите днес са около 3.7-3.8 млн., което може да се сравнява с президентския вот през 2001 г.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Росен Асенов Плевнелиев е български предприемач, от 27 юли 2009 г. министър на регионалното развитие и благоустройството в осемдесет и седмото правителство на България, с министър-председател Бойко Борисов. Средното си образование получава в

Природо-математическа гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград от 1978 до 1982 г. В периода 1984–1989 г. завършва ВМЕИ „В. И. Ленин“ в София (днес Технически университет), със специалност „Изчислителна техника“. Веднага след завършването си започва работа като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но политическите промени в България го оставят без работа.
Започва да развива собствен бизнес още през 1990 г., когато основава и започва да развива фирмата си „Ирис Интернешънъл” АД, първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата работи на повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България: реконструкция на хотел Шератон в София, изграждане на централен офис на БНП Париба в София, център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София.

През 1994 г. основава и управлява „Линбългария” ООД, фирма, специализирана в сухо строителство. След 1998 г. участва в управлението на българските подразделения на германската компания Линднер (Линднер Ирис Имобилиен, Ирис Интернешънъл, Линднер България, Линднер Имобилен Мениджмънт), работеща в областта на разработване, управление и инвестиции в недвижими имоти. Той ръководи най-големия проект на компанията в страната, Бизнес парк София. Той е започнат през 1999 г. и е най-големият частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и един от най-големите бизнес паркове в Югоизточна Европа. През 2003 година е започнат и проекта Резиденшъл парк София, жилищен комплекс в близост до Бизнес парк София. През 1990 г. се жени за Вероника, с която впоследствие се развеждат. Втората му съпруга се казва Юлияна с нея имат три момчета.

eXTReMe Tracker