Част от газоразпределителната мрежа в Благоевград вече работи

Компания Рила газ, която изгражда газоразпределителната мрежа в Югозападна България, пусна в експлоатация част от мрежата си в гр. Благоевград, с което направи природния газ достъпен за хиляди домове и предприятия в града.

Това ще даде възможност на жителите на газифицираните райони да намалят сметките си за отопление и готвене с поне 50%, като използват природен газ. Освен икономично, синьото гориво е с непрекъснат режим на доставка, което е гаранция за удобството и сигурността на употребата му.

Условия за присъединяване към мрежата

За да се присъединят към мрежата на Рила газ, домакинствата трябва да осигурят съгласие за газификация на жилищната сграда от 2/3 от съседите си. След това трябва да изградят газова инсталация в жилището си. Цените зависят от избрания модел на отоплителните уреди, големината на жилището, необходимостта от цялостно или частично изграждане на съоръженията и др. Сумата варира между 1000 и 4000 лв., за цялостно преоборудване. За да облекчи бъдещите си абонати, които не разполагат с пълната сума, Рила газ е договорила преференциални условия за получаване на банкови кредити за период от 5 до 10 години, при много изгодни лихвени условия и без поръчител.

Допълнително потребителите трябва да заплатят еднократна такса включване към мрежата на Рила газ в размер на:

- 398 лв. за битови потребители;
- 1 488 лв. за административни потребители;
- 3 145 лв. за индустриални потребители.

Компания Рила газ предоставя природен газ в Промишлената зона на Благоевград от 2010 г., а до края на настоящата година услугата „снабдяване с природен газ“ ще бъде активирана в ¾-ти от града.