Сергей Станишев: Правителство, а не инатът на синдикатите е основният дестабилизиращ фактор в страната

Основният дестабилизиращ фактор, който води до социалните протести, е правителство, а не инатът на синдикатите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на редовна пресконференция в централата на партията днес. Като основни причини за протестите Станишев посочи действията и липсата на каквото и да е било желание за диалог от страна на управляващите. „В тази ситуация на хората не им остава нищо друго освен да упражнят своето право да протестират. То все още не е отнето в България, въпреки че има огромен натиск върху всички, които възнамеряват да протестират”, коментира лидерът на левицата.
Сергей Станишев отбеляза, че БСП вече е отправила призив към своите членове и симпатизанти да се включат в протестните действия. „Дори синдикатите проявиха свръхтърпение и свръхтолерантност към правителството”, заяви Станишев и даде за пример реформата в пенсионната система, недоволството на земеделските производители и БДЖ.
„Преди една година правителството заедно с работодателите и синдикатите приеха пенсионната реформа, като ни убеждаваха, че това е най-добрата пенсионна реформа, която може да ни сполети”, припомни Станишев и отбеляза, че точно в нея е било записано, че възрастта за пенсиониране се вдига чак от 2020 г. Като поредната лъжа Станишев определи факта, че между двете четения на бюджета, без разговор в тристранката, управляващите прокараха шокова реформа в пенсионната система, за която самите те настояваха.
Сергей Станишев припомни, че само две-три седмици преди изборите за президент правителството, премиерът, вицепремиерът Дянков, министърът на земеделието са подписали със земеделските производители финансовата рамка на ангажиментите на държавата към тях за 2012 г. - тя възлизаше на над 500 млн. лв. и още 70 млн. лв. държавна помощ чрез облекчаване и сваляне на плащането на акциза за горива на земеделските производители. Лидерът на БСП се възмути от този факт и попита риторично дали правителството не е знаело какъв ще бъде бюджетът веднага след изборите. „Това е само една от десетките лъжи на управляващата партия”, заключи Станишев. Той коментира и стачката на железниците. „ Управляващите през целия период на кампанията водиха консултации и преговори с работещите в БДЖ. Минаха изборите и казаха: „Забравете за преговори, каквото сме си наумили, това ще правим”, коментира още Сергей Станишев.
Заради днешните изказвания на премиера Борисов, лидерът на БСП припомни редица цитати от 2007 и 2008 година, в които тогавашният кмет на София не само подкрепя течащите по онова време протести, но и активно ги подстрекава. Сред цитатите са думите: „Вотове до дупка и натиск върху правителството”, „Тези производители на зърно произвеждат хляба на народа. Подкрепям ги с всички сили, защото нямат вече изход тези хора” и много други.
Сергей Станишев е информирал изпълнителното бюро на БСП за избора му за президент на Партията на европейските социалисти. Лидерът на БСП посвети това постижение на всички български социалисти. „БСП издържа теста за европейска модерност с избора ми за президент на ПЕС. Този избор дава възможност гласът на българската левица да се чува още по-ясно в най-голямото ляво семейство в Европа”, заяви още Станишев, като припомни факта, че ПЕС обединява 33 партии от всички страни- членки на ЕС.
Според лидера на БСП принципната разлика между европейската левица и управляващата десница е фактът, че левицата подкрепя финансовата стабилност, но при ясни стъпки за подкрепа на работеща и силна икономика и запазване на социалните придобивки. „Ако няма работещи икономики, няма висока заетост, тогава постъпленията по бюджетите ще продължат да се свиват”, поясни Сергей Станишев и допълни, че тези, които създадоха кризата, трябва солидарно да понесат тежестта за излизането от нея.
„Подкрепяме протестиращите не само морално, но и с действия в Народното събрание с нашите предложения за промени в Закона за бюджета”, каза депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова. Според нея алтернативният бюджет, предлаган от БСП е пълен с реалистични и практични предложения, съобразени и с исканията на протестиращите. Тя припомни, че предложенията направени от БСП са били подложени на широка дискусия, както с представители на протестиращите съсловия, така и със икономисти и финансисти.
Като пример Нинова даде включването в разходната част на бюджета на 230млн.лв. за земеделските производители и 150млн.лв. повече за модернизацията на спешната помощ. Според депутата от ПГКБ приходите могат да бъдат увеличени с 1 млрд. лв. от акциз, ДДС и корпоративен данък. Нинова припомни, че дупката в бюджета е около 3,5млрд.лв., които обаче не могат да се съберат не само заради кризата, но и поради проблемите с контрабандата и сивия сектор.