Росен Плевнелиев встъпи в длъжност

София /КРОСС/ На днешната церемония по встъпване в длъжност на Росен Плевнелиев на площад "Александър Невски" в София досегашният президент Георги Първанов прие строя на Националната гвардейска част в последните си минути като върховен главнокомандващ на Българската армия. Строят беше построен в четири блока, които символизират различните видове войски.

След това Росен Плевнелиев беше посрещнат с фанфари и на фона на тържествен марш премина пред строя, след което прие за първи път рапорт като върховен главномандващ.

След речите на двамата президенти прозвуча химнът на България. 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България пред паметника на Незнайния войн. След това в храм-паметника "Свети Александър Невски" беше отслужен тържествен молебен, на който прозвуча "Многая лета". Точно по обяд Росен Плевнелиев пристигна пред сградата на президентството и влезе вътре вече като действащ президент.

На церемонията пред "Свети Александър Невски" присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд проф. Евгений Танчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Борис Велчев, президентът д-р Желю Желев, президентът Петър Стоянов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Георги Първанов и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, както и други официални лица.