Станишев: Първанов трябва да отговори на редица въпроси

„Добре е, че най-накрая Георги Първанов си каза намеренията”, коментира председателят на БСП Сергей Станишев в Сливен, след като Георги Първанов потвърди, че ще се кандидатира за лидер на партията.
Според Станишев преди Първанов да дава наставления и указания към партията, трябва да отговори на редица въпроси, свързани с миналото, с мандата му, с политическата линия и отношението си към ГЕРБ и към Бойко Борисов лично. „До преди една година за него Борисов беше най-решителният премиер, а сега се оказа най-слабият. Затова говоря за достоверност и последователност в позицията”, заяви Станишев. Той напомни, че президентът настояваше на всяка цена да се вкара мажоритарният елемент, това беше негово условие дори към БСП. Друг въпрос според лидера на БСП е АБВ, който по думите му не е тайна, че е замислен като политически проект. „На тези въпроси е хубаво да се отговори, преди да се тръгва към другата посока”, коментира още Станишев.
Председателят на БСП отбеляза, че всеки, който иска, може да се кандидатира за лидерския пост в БСП, да направи своята заявка. „Има конгрес, който ще вземе всички решения. Аз съм направил своята заявка ясно и категорично и смятам, че има защо”, добави Станишев. Запитан дали битката за лидерския пост в БСП ще е междуличностна, а не битка между идеи и платформи, той изтъкна, че не се притеснява нито от състезание на идеи, нито от състезание между личности.
Лидерът на БСП изрази категорично несъгласие с твърдението, че БСП е в изолация. Той се позова на оповестените данни от проучването на „Алфа рисърч” и изтъкна, че БСП е единствената партия, която повишава доверието си в обществото. „Има още много работа да се върши, защото БСП трябва да се покаже като още по-отчетлива алтернатива на управлението на ГЕРБ – както по тип управление, така и по съдържание”, добави лидерът на социалистите. Той напомни значимите резултати, които БСП постигна на президентските избори, въпреки начина, по който бяха проведени. „За съжаление, тогава от президента Първанов не чухме ясна оценка за фалшификациите и купуването на гласове. Напротив, още в изборната нощ поздрави победителя, колкото и спорен да беше тогава изборът”, отбеляза Станишев. Според него нещата трябва да се казват ясно, защото, когато се говори за алтернатива на ГЕРБ, тя трябва да бъде достоверна като последователност на поведението на когото и да било.
Според Станишев е важно хората да разберат какво представлява управлението на ГЕРБ, защото всеки един българин плаща сметката за тяхната политика - за тяхната некадърност и за тяхното поощряване на свои икономически кръгове, в това число и чрез бонусите. Лидерът на БСП напомни и за здравната политика на управляващите, чрез която се източват стотици милиони публичен ресурс. „Наследството на ГЕРБ ще бъде държава без резерви, нови милиарди задължения”, коментира Станишев. Той остро критикува плановете на правителството за Сребърния фонд. „Важно е да се опази Сребърния фонд, защото той е гаранция за пенсионната система, за това, че ще има пенсии за нашите родители и че тя ще бъде финансово устойчива. Обществото и опозицията трябва да се противопостави категорично на намерението на ГЕРБ, защото това е опасно, ние говорим това от много време”, заяви лидерът на БСП.
Като президент на ПЕС Станишев коментира и младежките програми на левицата в Европа и България. „Единствената партия и в България, и в Европа, която през тази година започва цялостна кампания за борба с младежката безработица, е левицата”, поясни той. Станишев напомни за предложението на ПЕС 10 млрд. евро от Европейския социален фонд незабавно да бъдат пренасочени към страните-членки за програма за младежка заетост. „На национално ниво ние разгледахме законодателни предложения, които ще направим - за същата програма и за ясен ангажимент на държавата за младежка заетост”, добави Станишев.