Share |

„Демонът от Скопие” се представя на Театралния фестивал в Благоевград

Спектакъл на Малък градски театър „Зад канала”

Театралният фестивал в Благоевград продължава с постановката на Дино Мусташич "Демонът от Скопие" от Горан Стефановски, тази вечер от 19.00 часа.

„Демонът от Скопие” е черна комедия, която към финала започва да клони към социална утопия, за да се върне отново в руслото си с неизбежно примирение, че в тотално мутризирания балкански свят въздаването на справедливост е възможно само в мечтите. И все пак е сладко да наблюдаваш как буйният македонец Коце от Дебар махала (Филип Аврамов) взема нещата в свои ръце подобно на кръвожадния бръснар от „Флийт стрийт”, а Мара (Ирини Жамбонас) мачка в тавата червеното месо за кюфтета... През мелничката минават цял тон бандити и изнудвачи, които се опитват да отнемат жизнената територия на обикновените хора. Решителната схватка между отколешните врагове Коце и Тасе – самозабравил се съдия, станал сайбия на квартала (Петър Калчев), е оставена за десерт. Накрая като деус екс махина ще кацне и президентът (шеметният Владо Пенев). С визията на Жельо Желев, интонациите на Георги Първанов и жестовете на Бойко Борисов, когато прерязва поредната лента, той ще направи невероятното: ще оправдае народното отмъщение. В спектакъла се оглежда цялото ни „постсоц” битие с носталгията по миналото и непреодолените омрази.

И въпреки това е забавно, защото свежите хрумки на режисьора и художника Драгутин Броз (сцената представлява наклонена плоскост, по която някои от героите плуват като в басейн или се хлъзгат към моралната бездна) спасяват, когато трябва, от баналност познатата фразеология, изхабена от употреба по софрите...

eXTReMe Tracker