Преглед на печата, четвъртък 10 май

в-к Струма

 

Осъдиха главния прокурор Б. Велчев да брои рекордните 40 000 лв.

 

Благоевградският баскетболист Кирил Атанасов осъди българската прокуратура, представлявана от главния прокурор Борис Велчев, на рекордните 40 000 лв. Осъдителното решение е на окръжен съдия Величка Борилова и е по дело, заведено от спортиста в "Академик" и "Евробаскет" срещу прокуратурата, след като бе оправдан по обвинение за наркотици от две съдебни инстанции.

Обезщетението му е присъдено заради претърпени неимуществени вреди - болки и страдания, причинени стрес и безпокойство, накърняване на честта и достойнството, доброто му име в обществото и злепоставянето му пред близки и приятели, след като години наред прокуратурата го размотавала по съдебни зали в обвинение за държане на наркотици. 

 

Арестуваха джипа с крадени дърва на популярния Ст. Русков-Бимбо

Акция на горските от лесничейството в Разлог приключи с арест на японски джип "Мицубиши", собственост на популярния разложанин Стоил Русков-Бимбо. Завчера следобед спецнаблюдение на горските стражари установило, че Бимбо се качва с джипа си в гориста местност над града. Той е проследен и с вече натоварен джип е арестуван. Колата му е задържана в двора на Горско стопанство - Разлог заедно с веществените доказателства - около половин кубик отсечена дървесина.

В двора на Горското в града има конфискувани заради контрабанда над 20 джипа, няколко микробуса и стари руски автомобили. Крадците с джиповете карат дърветата на "дребно " по ресторанти, механи, а през зимата и по хотели, които се отопляват на дърва. Задържането на автомобилите е начин контрабандистите да бъдат спрени, коментираха вчера от полицията и Горското в Разлог.

 

в-к Вяра

 

Окръжен съд-Благоевград реши: Екстрадират Зоран Даневски в Македония след пробацията 

Македонският бизнесмен Зоран Даневски ще бъде екстрадиран в родината си, но след като изтърпи пробационната си присъда в България. Това реши тричленката на Окръжен съд-Благоевгад, председателствана от Красимир Аршинков. Зоран Даневски бе арестуван на 24 февруари след постъпило искане от страна на Република Македония. Оттогава той е в следствения арест, след като му бе наложена постоянна мярка “задържане под стража”. Даневски е обявен за международно издирване от Интерпол заради икономическо престъпление в родината му. Обвиняват го, че като директор на компанията „Джумайлия” е продал неправомерно 4500 тона пшеница и 998 тона ечемик от държавния резерв.

 

Ветераните в Дупница искат историята да не се изопачава

“Някои западни историци отричат великия подвиг на съветския народ и представят в невярна светлина неговата роля в разгрома на фашизма. На територията на Съветския съюз хитлеристките пълчища унищожиха 1710 града, 70 000 села, 32 000 промишлени предприятия, 98 000 колхоза. Това заяви на вчерашното събрание по случай Деня на победата председателят на Съюза на ветераните от войните в Дупница Цанко Стойков. Участникът във Втората световна война подчерта, че руснаците са дали над 20 милиона човешки жертви, половината от които цивилни граждани, жени, старци и деца.