Share |

Стартира тридневен Джаз Фест в Благоевград

На 17-ти и 18-ти май точно в 18.00 часа центърът на Благоевград ще бъде огласен от Детско-юношеския духов оркестър при ОДК. Малките музиканти, заедно с участници от Джаз фестивала, ще покажат пътя от европейския марш към джаза.

Така ще започне първата вечер от Благоевград джаз фест, посветена на класическия джаз - рагтайм, диксиленд и суинг. Програмата ще продължи в зала "Яворов" къдет о от 18.30 часа Биг бенд Благоевград ще открие събитието с концерт - почит към биг бендовете от Ерата на суинга, водени от Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Бени Гудман.

В ритъма на джаза ще ни завлече и габровецът Цветомир Цанков солист на Биг бенд Благоевград. Той е завършил Националната музикална академия в класа на Стефка Оникян и НАТФИЗ - актьорско майсторство. Солист е на Габровския и Търновския диксиленд, както и на Военния биг бенд - Стара Загора. Ще бъдат представени също солистките - Александрина Александрова, Христина Палева и Марияна Костова.Специален гост ще бъде солистът на Биг бенда Емануил Манолов - Бадема - "живата история" на джаза в България. Дълги години саксофонът му е запазената марка на Биг бенда на БНР. Бадема е от малкото музиканти от своето поколение, признати и в Европа. Концертирал е в Германия, Русия и др.
Във втората част от концерта ще се включи един от големите специалисти по история на джаза - проф. Владимир Радулов (пиано), преподавател в Държавната музикална академия и Софийския университет. Владо Радулов е създател на джаз клуба на Софийския университет, в който са свирили много от известните днес джаз музиканти. Заедно с клуба основава и Университетския рагтайм бенд. Повече от 30 години проф. Радулов води предаването за джаз по БНР - "Джаз студио".
За стилната джаз вечер ще допринесе и колоритното присъствие на един от възпитаниците на проф. Радулов - Александър Куманов , който е представител на Пловдивската школа. Куманов създава формациите "Дикси джоукърс", "Дикси - трикси" и "Ретро Блу", в които се изявява еднакво успешно като певец, китарист и шоумен. Свирил е в Германия, Чехия, Южна Корея и др.

Вечерта на класическия джаз ще бъде оцветена от разпознаваемия кларинет на Невилиян Гемижев, известен с изключителното си познание и вкус към стила. Свири в "Александров рагтайм бенд" и дълги години е работил в Германия с класически и диксиленд формации.
Втората вечер на Благоевград джаз фест ще запознае публиката с модерния джаз у нас, а началото ще постави Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев - всепризнатият джаз лидер. Приемник на Милчо Левиев и Вили Казасян, Дончев внася нова концепция - за модерен европейски джаз, която силно повлиява на стила на Биг бенда. Дългогодишната му кариера го среща на една сцена с Ранди Брекър, Кени Уилър, Стефано Белмондо и др.
След изпълнението на Биг бенда тримата му основни импровизатори - саксофонистите Петър Момчев, Васил Енчев и Борис Петров ще се изяват със свои малки формации. На пианото ще бъде Антони Дончев и неговият млад талантлив колега - Теодор Петков.

В основата на трите фестивални вечери са двамата млади басисти - Димитър Карамфилов и Александър Леков, наложили се като незаменими в повечето джаз проекти в Пловдив и София. Във вечерта на модерния джаз на барабаните ще бъде Димитър Семов - изключителен професионалист, представител на Варненската школа. Еднакво търсен е както от джаз, така и от поп музиканти. Свирил е с Чико Фрийман, Живко Петров, Камелия Тодорова, Педро Негреску и др.
На 19-ти май от 11 часа в Градската градина до фонтана започва "Джаз за деца с Венци Благоев". Докато музикантите изпълняват известни детски песни в джаз аранжименти, децата и родителите могат да участват с различни видове перкусии - маракаси, яйца и др. Сутрешното матине под открито небе ще подготви доброто настроение за последната вечер - "Джаз, оцветен с класика, етно и рок", когато публиката ще чуе авторски джазови пиеси с класически акцент от известния пианист - Любомир Денев, еднакво популярен като композитор на филмова и симфонична музика. Денев започва кариерата си през 70-те години като барабанист на Симеон Щерев квартет. По-късно неговото трио и квартет се превръщат в едни от най-интересните формации на джаза у нас. Денев пише музика за оркестри и музиканти в Европа и САЩ, а с мюзикъла "Ненапразни усилия на любовта" Благоевградската камерна опера гостува за откриването на Новия Вердиев театър в Кайро. Денев печели множество международни награди, носител е на "Кристална лира за джаз за 2006 година".
Заедно с него на сцената ще се изяви атрактивната Милица Гладнишка - джаз певица и актриса с невероятен усет към шоуто и живия контакт с публиката. Милица работи с изявени музиканти като Любомир Денев, Михаил Йосифов, Васил Спасов и др. Импровизаторският й талант я прави интересна както за музикалната, така и за телевизионната аудитория.
Етно акцентът в последната джаз вечер ще бъде поставен от семейния тандем - Валери Димчев и Десислава Димчева. Утвърденото дуо е важна част от културата на Благоевград в последните десетилетия. Двамата, заедно с различни изпълнители, са изнасяли концерти в Дания, Германия, Канада, Норвегия и др. Запомнящ се ще остане етно-джаз проектът на Валери Димчев от миналогодишния Благоевградски фестивал с музиканти от Румъния, Македония и Гърция.
Специално за фестивала от Холандия пристига младият и изключително талантлив барабанист Борислав Петров. Започва кариерата си в рок група "Сленг", след което открива фолклора с фолк-фюжън формацията "Brainstorm". По време на обучението си в престижните консерватории в Грьонинген и Амстердам, Боби създава няколко джаз проекта, повлияни от българския фолклор, сред които "Джазаница". Свирил е с холандски, европейски и американски музиканти в различни формации из цяла Европа.

Инициатор на събитието е благоевградчанинът Венцислав Благоев - тромпетист и джазбудител. Той ще партнира на своите приятели на сцената на Благоевград джаз фест и през трите вечери. Свирил е на една сцена с Ранди Брекър, Аирто Морейра, Милчо Левиев, Дидие Локууд, Били Кобам и др. Носител е на "Кристална лира за джаз за 2010 година".
Венци Благоев допринася за развитието на джаз сцената в родния си град с три изключително успешни проекта: "Пролетна джаз сюита" в АУБ (2009), концерта с Ари Роланд квартет (2010) и формацията им с Ранди Брекър на миналогодишния джаз фестивал.

eXTReMe Tracker