Жанета Жикова откри Джаз Фест Благоевград 2012

Стотици любители на модерния и класически джаз се събраха в зала „Яворов“ за началото на Джаз фестивала, организиран от Община Благоевград. На официалната церемония по откриването бе зам.-кметът по хуманитарните дейности на Общината Жанета Жикова и Председателя на Общински съвет Даниела Савеклиева. Фестивалът започна с духова музика в изпълнение на Детско-юношеския духов оркестър при Обединен детски комплекс в оригинален аранжимент с тромпети и саксофони.
На церемонията по откриването г-жа Жикова сподели, че е прегърнала идеята за провеждането на феста, защото Благоевград има будна и жива публика и много хора, които се интересуват от всякакъв вид изкуство. Тя каза още, че изпълнителите от Биг Бенд Благоевград са успели да „заразят“ всички с техния ентусиазъм, желание и страст към хубавата музика.
От своя страна, Председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева не скри, че за нея „джазът е най-живата форма на музикалното изкуство, но освен това той поражда емоции, мисли и настроение“ и се чувства горда, че е сред публиката на този спектакъл.
Първата от трите вечери на джаз феста премина под звуците на „Близостта до теб“ и „Отвъд морето“ в изпълнение на музикантите от Биг Бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Тази година, за начало на фестивала, организаторите бяха решили да посветят вечерта на класическия джаз и прозвучаха произведения от 40-те години на миналия век.