Стартира първична селекция за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012“

В Благоевград се състоя работна среща на Комисията за провеждане на първична селекция в Област Благоевград по процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България 2012“.

Комисията на регионално ниво - проф. д-р изк. Лозанка Пейчева – председател, проф. д-р Костадин Динчев и Румяна Хаджиева – главен уредник, етнограф в РИМ-Благоевград – допусна две /2/ кандидатури: „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици“; община Разлог, с. Добърско, НЧ „Просвета 1927“; раздел „Традиционни обреди и празници“ и „Пиринска сватба“, раздел „Традиционни обреди и празници“, община Сандански, с. Пирин, НЧ „Просвета 1928“.

От разгледаните кандидатури бяха излъчени за участие във втория етап на селекцията за включване в Нацоиналната система „Живи човешки същества“- „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици“ в раздел „Традиционни обреди и празници“, Община Разлог, с. Добърско, НЧ „Просвета 1927“;

Комисията предлага и „Пиринска сватба“ от НЧ „Просвета 1928“, с. Пирин, община Сандански за вписване в Национална спешна листа. Мотивите за предложението се основават на факта, че Традиционната сватба от с. Пирин също е застрашена от изчезване. Пиринската сватба се отличава със своята уникалност и своеобразие. В нейната структура са съхранени множество старинни елементи на сватбения обред. Практиката на тази сватба днес се актуализира с участието на представители на следващи поколения и на сестри Бисерови. Така се осъществява транспоколенческа трансмисия на Пиринска сватба. Подобни уникални обреди, отразяващи културната идентичност на определено селище (регион), трябва да бъдат подкрепяни от целенасочени културни политики от страна на българската държава.

Церемонията по обявяването на регионалните и националните живи човешки съкровища ще се състои в Министерството на културата на 24 юни 2012 година.

След заседанието, заместник областният управител Бисер Михайлов покани на среща в кабинета си председателя на Комисията проф. д-р изк. Лозанка Пейчева, за да обсъдят предстоящия ХІІІ събор на народното творчество „Пирин пее -2012“.