Високотехнологични "умни"лещи вече успешно се поставят и в Благоевград

Млади и стари жители на Благоевград вече могат да се сбогуват завинаги с очилата си. Нова технология, която имплантира в окото „умна” леща, връща зрението само за половин час при пациенти с различни очни заболявания. Новата технология вечe се прилага и в Благоевград, съобщи началникът на Очното отделение на МБАЛ-Благоевград д-р Лилиян Попов.

Високотехнологичните лещи са няколко вида и позволяват едновременно виждане и наблизо, и надалеч, коригират и астигматизма. Тези импланти са последният хит на очната хирургия, но вече успешно се поставят и в Благоевград. Лещите се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

В Очното отделение на МБАЛ-Благоевград през целия месец юни ще тече кампания, посветена на тези “умни” лещи. В нея ще се включат офталмолози от още две лечебни заведения – д-р Виктория Бързачка от МБАЛ “Пулс” и д-р Надежда Костадинова от МЦ “Надежда”. Кампанията ще премине под мотото „Високотехнологичните лещи в очната хирургия”. По време на този месец лекарите ще консултират всички пациенти, които имат проблеми със зрението и досега не са намерили начин за решението им.

„Има различни видове лещи, които се поставят според индивидуалните особености на пациента. Най-много са възрастните хора, които имат перде на окото (катаракта). Пердето представлява помътняване на естествената човешка леща. С операцията тя се отстранява, на нейно място през микроскопичен разрез се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва в окото. След операцията пациентът вижда по-добре отпреди и е независим от очилата. Благодарение на лещите може да се постигне ефект 2 в 1 и зрението да се коригира напълно”, обясняват благоевградските очни лекари. Катарактата настъпва при повечето хора след 55-годишна възраст. Единственото лечение е операцията. Мит е, че катарактата може да се излекува по друг начин, категорични са офталмолозите. Например само в област Благоевград катарактата заплашва 95 631 души. Толкова са жителите на областта на възраст над 55 години.

Самата операция трае няколко минути, тя е безкръвна, безшевна, а възстановяването е изключително бързо – няколко часа, след което оперираният може дори и да шофира.

Операцията е изцяло платена от здравната каса. Консултация с очните лекари също може да се осъществи с направление, за да се спестят излишните разходи. Пациентът заплаща само импланта (вътреочната леща), тъй като касата не поема тези разходи. „По време на кампанията е предвидена отстъпка от цената на имплантите, тъй като водещи производители на импланти се съгласиха да подкрепят тази наша инициатива, за да могат повече жители на Благоевград да се възползват от новите достижения на световната медицина”, обясниха тримата лекари.

Един от първите пациенти в Благоевград с „умни” лещи в очите е общопрактикуващ лекар. Те му позволяват виждане както наблизо, така и надалеч. “Вече не се налага да слагам очила за далече, когато преглеждам пациент и за близо, когато пиша рецепта. Иначе правех тези действия десетки пъти на ден. Дори когато бях млад не виждах толкова добре”, споделил след операцията лекарят. “След неговата операция дойдоха и негови пациенти – бяха много учудени, че го виждат без очила и искаха да разберат какво сме му направили”, разказа д-р Виктория Бързачка, която оперирала колегата си.

„Имплантирала съм много лещи на пациенти с астигматизъм. Наблюдавам голямо подобрение в зрението им - дори и пациенти с малък астигматизъм, когато го коригират, виждат много по-ясно – а не размазано и замъглено както преди, сподели своя опит и д-р Костадинова.

При разработването на т.нар. „умни’’ лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света. Те са биопоносими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчванията от монитори и компютри). При многофокусните лещи AcrySof ReSTOR Aspheric се вижда еднакво добре наблизо и надалеч. Лещите AcrySof TORIC коригират астигматизма и предлагат качествено виждане надалеч. Всички лещи са с асферична платформа, която допълнително подобрява качеството на образа.

За подробности можете да се обърнете към:

МБАЛ Благоевград - д-р Лилиян Попов тел. 0886/654391
МБАЛ „Пулс” - д-р Виктория Бързачка тел. 0898/492835
МЦ „Надежда” - д-р Надежда Костадинова тел. 0887/452053