Share |

Задържаните за убийството на Йордан Динов остават в ареста

Налице са и показанията на един свидетел, който твърди, че е видял Станков да тича по ул. "Будапеща" в деня на убийството

Николай Станков и Кирил Кирилов, задържани за убийството на благоевградския бизнесмен Йордан Динов, остават в ареста, реши състав на Софийски градски съд, предаде репортер на БГНЕС.

Съдът прие, че от доказателствата, събрани към момента, може да се направи обосновано предположение, че Станков е извършил убийството, а Кирилов му е помогнал, шофирайки колата, с която двамата са се придвижвали из столицата. Съдия Мими Петрова е напълно убедена, че най-тежката мярка за неотклонение е нужна, за да не се възпрепятства разкриването на обективната истина.

Налице са и показанията на един свидетел, който твърди, че е видял Станков да тича по ул. "Будапеща" в деня на убийството и дори е видял как той прибира в десния джоб на якето си пистолет, отбеляза съдия Петрова. За Кирилов има доказателства, че е се е познавал със Станков и че е карал автомобил "Субаро", какъвто се твърди, че двамата обвиняеми са използвали на 4 април.

Един свидетел пък твърди, че в средата на април, броени дни след убийството, Кирилов е закарал едно "Субаро" във фирма за унищожаване на стари автомобили. И прокуратурата, обаче, си призна, че няма преки доказателства срещу Кирилов. Към момента държавното обвинение няма неопровержими доказателства, че именно той е шофирал автомобила, в който убиецът на благоевградския бизнесмен се е качил след като е застрелял Динов.

"Вярваме на свидетелите, които казват, че са видели някакво лице да се отдалечава, отначало ходейки, а след това тичайки ,че е било с прошарено перука. От дома на майката на подсъдимия изземват две перуки и нито една от тях не е прошарена. Това, което съдът говори, че е можело да се оцвети перуката по друг начин - може, но докажете, че е", коментира защитничката на Станков адвокат Йорданка Вандова.

В съдебна зала тя изтъкна, че очевидците на прокуратурата твърдят, че са видели да тича лице, което е с прошарена коса с едро телосложение, нещо, което реално не е вярно за Станков. Според съдия Мими Петрова, обаче, едно обемно яке може да внуши представата за по-едра фигура, а и той може да е използвал перука. "Има осем технически експертизи, седем от тях казват, че не могат да идентифицират нито кола, нито човек. Има една експертиза, която проследява някакви движения и казва, че може да се приеме, че една кола е "Субаро", но никой не твърди, че Николай се е качил в "Субаро"", заяви още Вандова.

Покрай това дело днес се спомена и името на Златомир Иванов - Златко Баретата. "По делото има докладна записка, която не е доказателство по делото, в която някакъв полицейски служител прави някакви връзки между някакви лица, за което няма доказателства по делото и между тези имена е и името на Златомир Иванов. Част от лицата, фигуриращи в записката са разпитани, а друга част - не. Златомир Иванов не е разпитван", каза още адвокат Вандова.

По делото има и експертиза, която дава заключение какъв е вида на оръжието, използвано за убийството - преработен сигнално-газов пистолет, но то към момента не е намерено.

Защитата на двамата обвиняеми може да обжалва в тридневен срок пред Апелативния съд в София, като ако го направи мерките на двамата ще бъдат гледани на втора инстанция на 19 юни.

37-годишният Николай Станков и 42-годишният Кирил Кирилов бяха задържани на 6 юни в София и обвинени за убийството на благоевградския бизнесмен Йордан Динов. При задържането на Николай Станков, той се е подготвял да краде. Кирил, с прякор Кико, е помагал за убийството, а фактическият убиец е Николай, с прякор Дългия. И двамата имат криминални прояви за побой, кражби, а Кико и за притежание на наркотици. Двамата са приятели.

БГНЕС припомня, че благоевградският бизнесмен бе убит на ъгъла на улиците "Будапеща" и "Кирил и Методий" в столицата. 40-годишният бизнесмен почина в линейката на път за болницата. Убиецът е бил един и не е бил маскиран, разказаха тогава очевидци на престъплението. Динов бе управител за Благоевградска област на букмейкърски пунктове "Planet win-365", които са под шапката на австрийската фирма Скай Спорт - 365 - България ООД.

Йордан Динов е син на известения благоевградския гинеколог доктор Петър Динов, който завежда АГ отделение в частната болница в Дупница. /БГНЕС/

eXTReMe Tracker